De druk op de zorg is de afgelopen jaren alleen maar opgelopen. Door de corona pandemie is het tekort aan zorgpersoneel alsmaar duidelijker geworden.
De risico’s die dit tekort met zich meebrengt zijn behoorlijk. Om de druk op zorgpersoneel ietwat te verlichten worden er door verschillende instanties gekeken naar mogelijke oplossingen. Een daarvan is de inzet van robots in de zorg.
Robots in de zorg: zo werkt het
Er zijn allerlei robots op de markt die de zorg op verschillende manieren kunnen ondersteunen. De meeste hiervan zijn gericht op het uitvoeren van repetitieve taken die regulier personeel veel tijd kost. Sommige kunnen bijvoorbeeld ruimtes desinfecteren, terwijl anderen spullen leveren en gasten ontvangen.
De robots werken veelal autonoom, maar kunnen opgeroepen worden door middel van een pieper. Sommige apparaten beschikken over een touchscreen, bewegingssensoren, of spraakherkenning. Zo kunnen ze op afstand bestuurd worden en bestellingen en opdrachten aannemen. Doordat de apparaten onderling communiceren zijn er nooit twee robots die dezelfde opdracht aannemen of elkaar in de weg lopen. En ook niet onbelangrijk: ze gaan vanzelf naar hun laadstation wanneer hun batterij leeg begint te raken. Daardoor zijn de robots ten alle tijden beschikbaar.
Van het tillen van zware spullen tot het reinigen van oppervlakken
De technologie van onze tijd ontwikkeld zich in een razendsnel tempo. De nieuwste robots zijn enorm slim en kunnen daardoor een allesomvattende service verlenen. Daar komt bij dat de apparaten tegenwoordig zelfstandig kunnen leren. Ze weten bijvoorbeeld objecten en obstakels te omzeilen, met elkaar te communiceren en zichzelf automatisch op te laden. Na het instellen van een robot onthoudt deze alle ruimtes, waardoor deze zich zelfstandig kan verplaatsen over meerdere verdiepingen.
Denk bijvoorbeeld aan een autonome bezorgrobot. Deze is uitgerust met een behoorlijk staaltje kunstmatige intelligentie, een laadvermogen van 60 kg en spraakbesturing. De vier trays worden gevuld met medische spullen die de robot naar patiënten toe brengt. De robot kan natuurlijk ook ingezet worden om spullen op te halen, zoals was en servies. Dit type robot is uitermate geschikt voor ziekenhuizen en de ouderenzorg.
Er zijn daarnaast ook robots die speciaal ontwikkeld zijn om de overdracht van virussen te voorkomen. Neem nu een UV-reinigingsrobot, die de kans op kruisbesmetting in binnenruimtes verkleind door oppervlakken te desinfecteren en de lucht te reinigen. Ook deze robot is uitgerust met slimme technologie. Zo stopt hij automatisch met reinigen wanneer er een persoon binnen 3 meter gedetecteerd wordt en wordt verneveling beëindigd wanneer er te weinig vloeistof is.
De druk op de zorg verlichten
De hulp bij het invullen van dagelijkse taken kan de druk op zorgpersoneel enorm verlichten. Zij hoeven gasten niet meer naar hun kamers te begeleiden, hoeven niet rond te gaan met zware spullen en kamers worden regelmatig gereinigd, met geen kans op kruisbesmetting. In plaats daarvan kan personeel zich bezig houden met het geven van de juiste, passende zorg en zich meer richten op persoonlijke aandacht voor de patiënt.
Bron: fulinrobots.nl