De zorgsector heeft te maken met allerlei uitdagingen.

Zo was onder meer de werkdruk al extreem hoog tijdens de coronacrisis, maar heeft deze geen mogelijkheid te dalen vanwege de aanhoudende coronapatiënten én zorgverlening die nog ingehaald moet worden. Daarnaast kampen uiteraard ook de medewerkers met de gevolgen van griep- en coronabesmettingen. En dat is terug te zien in de cijfers over het ziekteverzuim. Volgens het CBS kende de gezondheids- en welzijnszorg een ziekteverzuim van ongeveer negen procent gedurende het eerste kwartaal van 2022. Onlangs werd bekend dat het verzuim gedurende het tweede kwartaal gelukkig iets is gedaald. Toch ligt dit met bijna acht procent nog steeds ruim boven het gemiddelde. Welke rechten heb je eigenlijk als je ziek bent?

Een beroep doen op een Arboarts

Je werkgevers is volgens de Arbowet verplicht bij bepaalde Arbo zaken een Arboarts in te schakelen. Een Arboarts kan allerlei werkzaamheden hebben. Allereerst kunnen ze een bijdrage leveren aan het voorkomen van verzuim. Daarnaast verzorgt hij of zij ook verzuimbegeleiding. Als medewerker heb je namelijk recht op een professionele Arboarts hierbij. Tot slot moet je als medewerker de mogelijkheid hebben om zelf een beroep te doen op de Arboarts. Bijvoorbeeld als je persoonlijke gezondheidsvragen die aan het werk gerelateerd zijn wil stellen. Kun je je niet vinden in een antwoord of oordeel van een Arboarts? Dan ben je vrij om een andere Arboarts om een second opinion te vragen.

Het is overigens wel goed de term ‘Arboarts’ nader toe te lichten. Vaak vormt dit namelijk een verzamelnaam voor diverse artsentypen die zieke medewerkers begeleiden. In principe is een Arboarts echter een basisarts zonder specialisatie. Hij of zij mag niet zelfstandig werken en kan niet doorverwijzen naar medisch specialisten. Een BIG-geregistreerde bedrijfsarts kan dit wel. Deze personen zijn volledig bevoegd om zieke medewerkers op de juiste manier te begeleiden.

Overige rechten bij ziekte

Moet je jezelf ziek melden bij je werkgever? Hoewel er vanuit medeleven gevraagd kan worden naar de oorzaak, hoef je hier in principe geen openheid over te geven. Zolang het je herstel niet in de weg staat (dit kan beoordeeld worden door de Arboarts), mag je tijdens ziekteverlof op vakantie.

In Nederland zijn zieke medewerkers - in vergelijking met veel andere landen – relatief goed beschermd. Ook in het geval van langdurige ziekte. Werkgevers mogen zieke medewerkers namelijk twee jaar lang niet zomaar ontslaan. Word je met vanwege medische redenen en op advies van de bedrijfsarts wel ontslagen? Dan heb je mogelijk recht op een WIA-uitkering. Bij minder dan 35 procent arbeidsongeschiktheid gaat het meestal om een WW-uitkering.

Rechten…. Maar ook plichten

Hoewel zieke medewerkers wettelijk gezien een goede bescherming genieten tegen bijvoorbeeld ontslag in ons land, wil dat niet zeggen dat ze zelf niets hoeven te doen. Als zieke medewerker heb je namelijk ook bepaalde plichten.

Zo moeten zowel de Arbodienst als je werkgever je kunnen bereiken gedurende je ziekteverlof. Ook dien je te moeten verschijnen op het spreekuur van de bedrijfsarts. Daarnaast heeft de organisatie waarschijnlijk een regelement rond verzuim opgesteld dat je moet volgen, net zoals dat je je aan redelijk re-integratievoorschriften dient te houden. Om de re-integratie te bespoedigen, dien je tot slot actief mee te werken aan je herstel.

Bron: bakxwagenaar.nl