Het liefst blijft uw naaste zo lang mogelijk thuis wonen, in een vertrouwde omgeving met warme herinneringen.
Helaas is dit in de latere fases van dementie vaak niet mogelijk. Uw naaste met dementie heeft intensievere zorg nodig die alleen in een zorginstelling kan worden aangeboden. Het vinden van de juiste woonoplossing kan lastig zijn en de aanloop naar een opname roept veel vragen op. Daarom is het prettig om in een vroeg stadium op de hoogte te zijn van de woonmogelijkheden voor ouderen met dementie.
Opname komt dichterbij
De aanloop naar een opname kan een stressvolle periode zijn. Hierdoor kunnen hevige emoties als angst, onbegrip of boosheid naar boven komen. Als mantelzorger voelt u zich wellicht verantwoordelijk voor uw naaste en durft u een verhuizing niet te benoemen. Het is daarom niet ongewoon dat mensen met dementie te laat worden aangemeld voor een nieuwe woonruimte. Toch is het verstandig om een verhuizing naar een zorginstelling in de eerste fases van dementie met elkaar te bespreken. Voorbereiding geeft rust én het geeft uw naaste met dementie de mogelijkheid deel te nemen aan het keuzeproces. Daarnaast zijn er bij veel reguliere zorginstellingen wachtlijsten.
Een Wlz-indicatie en persoonsgebonden budget aanvragen
Om te voorkomen dat uw naaste lang op een wachtlijst komt te staan, is het belangrijk om op tijd een Wlz-indicatie aan te vragen. Deze indicatie is onder andere nodig om in aanmerking te komen voor reguliere verzorgingshuizen. Het Centrum Indicatiestelling Zorg beoordeelt of uw naaste in aanmerking komt voor een Wlz-indicatie.
De Wet langdurige zorg biedt financiële ondersteuning aan mensen die intensieve zorg nodig hebben. U kunt er ook voor kiezen om een Wlz-indicatie te gebruiken om een persoonsgebonden budget (pgb) aan te vragen. Het pgb gebruikt u om de zorg van uw naaste te regelen, bijvoorbeeld bij een particuliere zorginstelling. Hoe dit budget kan worden uitgegeven is afhankelijk van verschillende wetten en regels. Een casemanager of een andere zorgexpert kan u helpen om te onderzoeken wat in uw situatie mogelijk is.
Wat zijn de overwegingen bij het kiezen van een woonomgeving?
Als de keuze is gemaakt om op zoek te gaan naar een geschikte zorginstelling, zijn er meerdere factoren om te overwegen. Iedereen gunt een naaste de beste dementiezorg. De vraag is hoe dat er voor uw naaste uitziet. Heeft uw naaste baat bij veel individuele aandacht van zorgmedewerkers en wilt u graag bijdragen aan de zorg? Dan is een kleinschalige woonomgeving wellicht een goede keuze. In kleine woongroepen wordt persoonlijke zorg en het gevoel van huiselijkheid bijvoorbeeld sterk gewaarborgd.
Grote verpleeghuizen hebben vrijwel onvermijdelijk een zakelijker karakter. Dit zorgt ervoor dat uw naaste terecht komt in een omgeving die niet volledig gericht is op dementie en de verzorgenden over het algemeen minder betrokken zijn. Daar staat tegenover dat er meer voorzieningen aanwezig zijn, zoals een restaurant. Ook zijn er mogelijk meer algemene activiteiten waar uw naaste aan kan deelnemen.
Verder zijn er een aantal algemene vragen die u in de overweging kunt meenemen. Denk aan vragen als:
- Is de locatie geschikt voor uw naaste?
- Kunt u makkelijk op bezoek komen?
- Kan uw naaste hier blijven wonen als de situatie verslechterd?
Welke factoren het zwaarst wegen is natuurlijk voor iedereen verschillend. Het loont om hier open en eerlijk over in gesprek te gaan.
Dementievriendelijk wonen in een kleinschalig verzorgingshuis
In de praktijk blijkt het verschil tussen een verblijf in een verpleeghuis en thuis wonen voor veel mensen met dementie groot. Het verlaten van een vertrouwde omgeving kan zeer ingrijpend zijn. Daarom wordt er steeds meer aandacht besteed aan kleinschalig wonen met dementie, ook wel dementievriendelijk wonen. De belangrijkste pijlers van dementievriendelijk wonen worden toegepast in kleinschalige verzorgingshuizen.
Het belang van eigen regie, persoonlijke zorg en een huiselijk gevoel worden in kleinschalige woongroepen sterk gewaarborgd. Eigen meubels en spullen kunnen mee tijdens de verhuizing, waardoor uw naaste herkenningspunten heeft op de nieuwe woonplek. Bij sommige woonvoorzieningen, zoals Martha Flora, is het ook mogelijk om als partner mee te verhuizen. En met een locatie rondom de oude woonplaats van uw naaste is het zelfs mogelijk om het sociale netwerk te behouden.
Martha Flora voor persoonlijke dementiezorg
Martha Flora is een uniek zorgconcept voor mensen met Alzheimer of een andere vorm van dementie. Wij zijn een particulier initiatief in de dementiezorg, ontstaan uit een persoonlijke ervaring met dementie. Wilt u meer weten over kleinschalig wonen voor mensen met dementie? Neem gerust contact met ons op.
Bron: marthaflora.nl