Op vrijdag 14 oktober bracht burgemeester Ahmed Aboutaleb een bezoek aan het internationale hoornvliescentrum van NIIOS in Rotterdam.
Dit onafhankelijke instituut richt zich op innovatie in oogheelkundige chirurgie, met een focus op het hoornvlies. De burgemeester kreeg een rondleiding door NIIOS-oprichter dr. Gerrit Melles en Directeur Innovatie dr. Viridiana Kocaba. Hierbij werd hij meegenomen door de gehele keten die komt kijken bij een hoornvliestransplantatie, van donor tot patiënt. Directe aanleiding voor het bezoek was de prestigieuze Champalimaud Vision Award die dr. Melles vorige maand ontving voor zijn innovaties op het gebied van hoornvliestransplantaties.
Rondleiding langs de afdelingen van NIIOS
Het hoornvliescentrum van NIIOS (Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery) in Rotterdam omvat een binnen de oogheelkunde unieke combinatie van een hoornvlieskliniek, een donorweefselbank, een opleidings- en een R&D-afdeling. Na een inleidende presentatie werd burgemeester Aboutaleb rondgeleid langs deze verschillende afdelingen, waar hij zag hoe chirurgen, oogartsen, wetenschappers, weefselspecialisten, biologen en studenten gepassioneerd werken aan de genezing en preventie van hoornvliesblindheid.
Zo toonden dr. Melles en dr. Kocaba de Amnitrans EyeBank Rotterdam, waar hoornvliezen van donors op innovatieve wijze worden geprepareerd voor transplantaties, waarna deze worden ingezet in de Melles Cornea Clinic Rotterdam, de hoornvlieskliniek van NIIOS. Hier kwamen onder andere de baanbrekende DMEK-techniek en de zelf ontwikkelde ‘SurgiCube’ aan bod.
DMEK is de baanbrekende en prijswinnende techniek van NIIOS waarbij alleen de aangetaste laag van het hoornvlies wordt vervangen in plaats van het gehele hoornvlies, wat bij conventionele behandelingen gebruikelijk is. Dit leidt niet alleen tot een kortere herstelperiode, ook wordt het risico op complicaties verminderd. De SurgiCube is een luchtsysteem dat zorgt voor een zo steriel mogelijke lucht in de operatieomgeving; cruciaal bij microchirurgische ingrepen.
Miljoenen behandelingen met NIIOS-innovaties wereldwijd
Een patiënte van NIIOS lichtte tijdens het bezoek van Aboutaleb haar ervaring met DMEK toe. Dankzij deze techniek was zij na 20 jaar met verschillende oogoperaties eindelijk verlost van complicaties. Zij is één van de meer dan 20 miljoen mensen die sinds de oprichting in 2000 wereldwijd succesvol zijn behandeld met behulp van door NIIOS ontwikkelde operatietechnieken en producten.
Deze innovaties komen voort uit de R&D-afdeling. Aboutaleb werd meegenomen langs de onderzoeksfaciliteiten en het lab, waar doorlopend wordt gewerkt aan het verbeteren van behandeltechnieken. Kern van de filosofie van NIIOS is om behandelingen te ontwikkelen die zo min mogelijk ‘invasief’ zijn. Dit wordt bereikt met technieken zoals DMEK, waarbij de precisie van operatietechnieken wordt vergroot, zodat de delen van het oog die nog gezond zijn zo min mogelijk worden belast.
Ook werd aandacht besteed aan de NIIOS Academy, dat al meer dan 900 (buitenlandse) oogartsen heeft onderwezen in het gebruik van NIIOS-technieken. Aboutaleb bedankte de aanwezigen voor de ontvangst en rondleiding en prees de inzet van NIIOS voor het verbeteren van de oogheelkunde. NIIOS bedankte de burgemeester voor zijn bezoek en belangstelling.
Bron: NIIOS.com