Dat bacteriën en virussen schade in ons lichaam kunnen aanrichten, behoeft inmiddels geen betoog meer.
De recente wereldwijde gebeurtenissen hebben opnieuw aangetoond hoe kwetsbaar de mens is en hoe snel een ziekte om zich heen kan grijpen, soms met dramatische gevolgen. Tegen diverse aandoeningen kunnen we ons echter wapenen door ons te laten vaccineren. Als baby krijgen we al diverse inentingen, zodat we beschermd zijn tegen een aantal levensbedreigende ziektes. Op latere leeftijd loeren vaak weer nieuwe gevaren, die we voor een belangrijk deel door vaccinatie kunnen vermijden. Vooral mensen in kwetsbare doelgroepen krijgen het advies om een prik te komen halen.
Pneumokokken
Voor de goede orde: we hebben het hier niet alleen over COVID-19, want er zijn natuurlijk nog veel meer gevaren voor onze gezondheid. De pneumokokken zijn hiervan een goed voorbeeld. Dit zijn bacteriën die zich in de neus- en keelholte kunnen bevinden. Een gezond mens met voldoende weerstand wordt er doorgaans niet of nauwelijks ziek van, maar als die weerstand verzwakt is, kunnen sommige van deze pneumokokkenbacteriën schadelijk zijn. Het is daarom belangrijk om te letten op hygiëne en een gezonde levensstijl (gezond eten, beweging, niet roken). Daarnaast biedt de pneumokokkenvaccinatie een oplossing en beschermt gemiddeld zo’n vijf jaar tegen de ziekteverschijnselen die pneumokokkenbacteriën kunnen veroorzaken. Je hebt bij besmetting namelijk risico op koorts en een luchtweginfectie. Zelfs een zware longontsteking of bloedvergiftiging komen voor.
Leeftijdsgrens
Zoals bij veel vaccinaties wordt ook voor het pneumokokkenvaccin een leeftijdsgrens gehanteerd. Iedereen vanaf zestig jaar krijgt het advies om de prik te halen. Wanneer iemand een uitnodiging van de huisarts ontvangt om het vaccin te krijgen, is dat gratis. Wie op eigen gelegenheid kiest voor inenting tegen pneumokokken, zal hier zelf een bijdrage voor moeten betalen. Afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden en het type zorgverzekering is het mogelijk dat de zorgverzekeraar die kosten geheel of gedeeltelijk voor zijn rekening neemt. Raadpleeg de website prikwijzer.nl voor informatie hierover.
Combinatie van factoren
Mensen die longcovid hebben opgelopen, zijn vermoedelijk meer vatbaar voor pneumokokken. Het RIVM noemt het overigens verstandig om ook de pneumokokkenprik te halen als men al is ingeënt tegen COVID-19. De coronavaccinatie beschermt namelijk niet tegen pneumokokken. Bovendien geldt dat een nieuwe infectie van een ander virus of bacterie in een al beschadigde long ernstiger kan zijn. In dergelijke gevallen kan de herstelfase langer duren of een moeizamer verloop kennen. De Gezondheidsraad heeft in 2018 geadviseerd om iedereen van zestig tot tachtig jaar te beschermen tegen pneumokokken door middel van vaccinaties.
Bron: rivm.nl
Prikwijzer.nl is een initiatief van MSD Nederland.