Omdat wij in de praktijk merken dat huisartsen, laboranten, radiologen, internisten, borstchirurgen, cosmetisch chirurgen en plastisch chirurgen in veel gevallen niet goed bekend zijn met de richtlijnen voor radiologisch onderzoek bij vermoeden op lekkage of zweten (‘gel bleed’) van siliconen borstimplantaten, hebben wij onderstaande overzicht gemaakt met informatie, richtlijnen en adviezen bij radiologisch onderzoek.
![Radiologie-pix-150](https://zorgen.nl/files/2022/12/Radiologie-pix-150.jpg)
Siliconen borstimplantaten
Siliconen borstimplantaten (borstprothesen) worden veelal geplaatst voor cosmetische augmentatie of voor reconstructie na mastectomie (borstverwijdering). Er zijn vele verschillende soorten siliconen borstprothesen beschikbaar. Globaal kunnen ze worden ingedeeld in prothesen met een vulling van siliconen, fysiologisch zout of hydrogel. De prothese wordt vóór of achter de M. pectoralis (borstspier) geplaatst. Na plaatsing vormt zich altijd een fibreus kapsel rondom de borstprothese.
Lekkende borstimplantaten
Siliconenlekkage kan worden onderverdeeld in:
- Intracapsulaire protheseruptuur: bij een intracapsulaire ruptuur bevindt de siliconenprothese-inhoud zich macroscopisch niet buiten het fibreuze kapsel.
- Extracapsulaire protheseruptuur: bij een extracapsulaire ruptuur is de siliconeninhoud aanwezig in het omgevende weefsel buiten het fibreuze kapsel, waarbij zich siliconomen kunnen vormen.
Wanneer er microscopische hoeveelheden siliconen buiten een intacte prothese worden gevonden, spreekt men van een ‘gel bleed’, oftewel ‘zweten’ van implantaten waardoor er siliconenmoleculen worden losgeweekt en door het lichaam kunnen verspreiden. Dit kan vervolgens gelijksoortige symptomen en klachten veroorzaken als bij een lekkage van een borstimplantaat.
Symptomen klachten borstimplantaat en/of borstimplantaatziekte
Silicone toxiciteit of borstimplantaatziekte (breast implant illness) wordt inmiddels geassocieerd met meer dan 50 verschillende symptomen. Siliconen borstimplantaten kunnen dus een breed scala aan systemische klachten veroorzaken die onder meer omvatten:
- Extreme moeheid/malaise
- Artralgie (gewrichtspijn)
- Myalgie (spierpijn)
- Artritis (chronische gewrichtsontsteking)
- Ochtendstijfheid
- Neurasthenie (zenuwzwakte)
- Reumatische aandoeningen
- Hartklachten (hartkloppingen)
- Pijnlijke tanden
- Sicca (droge mond/droge ogen)
- Pyrexie (verhoogde lichaamstemperatuur)
- Huiduitslag en huidontstekingen
- Haaruitval
- Maagklachten
- Oogklachten
- Auto-immuunstoornissen
- Nachtzweten
- Overmatig zweten
- Brain fog (hersenmist)
- Geheugen- en concentratieproblemen
- Spijsverterings- en/of darmproblemen
- Vocht en/of cyste(s) in eierstok(ken)
- PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom)
- Bacteriële vaginose
- Regelmatig blaasontsteking
- Iedere 20 tot 30 minuten naar de wc moeten.
De ernst van de klachten kan variëren van mild tot invaliderend. Voor de bovengenoemde ziektebeelden en/of klachten bij patiënten met borstimplantaten zijn verschillende namen in gebruik, zoals:
- Borstimplantaatziekte
- Breast Implant Illness (BII)
- Siliconosis
- Silicone Implant Incompatibility Syndrome (SIIS)
- Schoenfeld’s syndrome
- ASIA (Autoimmune Syndrome Induced by Adjuvants).
Onder deze patiënten bevinden zich ook patiënten met een klinisch bewezen auto-immuunziekte en diverse soorten kanker, waaronder plaveiselcelcarcinoom, lymfomen en lymfeklierkanker (BIA-ALCL).
Lees verder op SHE.Health en lees ook: Symptomen van borstimplantaatziekte.