Een op de vier Nederlanders heeft moeite hebben met het begrijpen, toepassen en vinden van informatie over hun gezondheid.

Herkenbare voorbeelden zijn: Een moeder met een ziek kind die per se de dokter wil spreken. Een patiënt die hormoonzalf verkeerd gebruikt, omdat hij de bijsluiter niet goed begrijpt. Of een man die het woord obstipatie niet begrijpt. Hoe herken je deze groep? In de nieuwe e-learning leer je effectief communiceren in 30 minuten en levert 0,5 accreditatiepunt op.

Effectief communiceren in de zorg voor doktersassistenten 

Voor (huis)artsen, verpleegkundigen, praktijkondersteuners en zorgondersteuners hebben wij een andere e-learning ‘Effectief communiceren in de zorg’ ontwikkeld.

Ook handig! Checklist herkennen laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden 

Door en voor doktersassistenten

Aan de hand van vier video’s krijg je praktische handvatten om beperkte gezondheidsvaardigheden te herkennen en helder en begrijpelijk te communiceren. Deze e-learning is gemaakt samen met doktersassistenten van Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra (SAG) en specifiek gericht op voorbeelden dagelijkse praktijk van doktersassistenten.

Wat is de inhoud van de e-learning?

De e-learning bestaat uit twee korte modules.

Module 1: Beperkte gezondheidsvaardigheden herkennen en bespreken
1a: Wat zijn gezondheidsvaardigheden?
1b: Hoe herken je beperkte gezondheidsvaardigheden?
1c: Hoe bespreek je beperkte gezondheidsvaardigheden met de patiënt?

Module 2: Effectief communiceren
2a: Begrijpelijke taal gebruiken
2b: Concrete taal gebruiken
2c: Terugvragen
2d: Open vragen stellen
2e: Hulpvraag achterhalen

2,5 miljoen mensen zijn laaggeletterd

Een kwart van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. 2.5 miljoen mensen hebben moeite met lezen en schrijven. Laaggeletterdheid komt meer voor bij mensen met een lage opleiding, ouderen en migranten. Zij maken vaker gebruik van zorg omdat zij vaker chronische ziekten en psychische problemen hebben. Het is daarom belangrijk om helder en begrijpelijk te communiceren met deze groep.

Leerplatform Pharos

Je vindt onze e-learnings op het Leerplatform van Pharos.

Bron: pharos.nl