Gehaast haal je nog even het scheermes over je gezicht voordat je de deur uit moet om op tijd bij die vergadering aanwezig te kunnen zijn.
En ja hoor, het onvermijdelijke gebeurt: de druk die je op het scheermesje uitoefent en de snelheid waarmee je het over je huid beweegt, leiden tot een vervelend scheerwondje. Het kan zelfs de meest doorgewinterde scheerder overkomen, maar dat maakt het niet minder ongemakkelijk.
De belangrijkste tips voor jou op een rijtje
Alhoewel scheerwondjes niet per se vervelende gevolgen hebben, kunnen ze wel gaan ontsteken wanneer je ze niet verzorgt. Schiet je echt uit, dan loop je zelfs het risico op een blijvend litteken. Met de juiste technieken kun je dit voorkomen. En gebeurt het dan toch een keer, dan kun je de consequenties ervan met de gepaste verzorging voorkomen. In dit artikel lees je hoe je scheerwondjes voorkomt en hoe je deze, mochten ze toch ontstaan, het beste behandelt.
Scheerwondjes voorkomen met een scherp scheermesje
We doen het allemaal wel eens: dat scheermesje dat we eigenlijk allang hadden moeten vervangen, toch nog een keer oppakken om het een laatste keer te gebruiken. Wist je dat de meeste ongelukjes tijdens het scheren door een bot scheermesje ontstaan? Dit komt doordat deze minder makkelijk over je huid glijdt. De belangrijkste tip ter voorkoming is dan ook het op tijd vervangen van het mesje.
Scheerwondjes voorkomen met behulp van het juiste stappenplan
Alles moet tegenwoordig maar snel. Toch kun je voor sommige dingen beter maar de tijd nemen. Dat geldt ook voor het scheren. Volg daarom een vast stappenplan, dat begint bij het wassen van je huid met lauwwarm water en het vervolgens goed drogen daarvan. Daarna breng je de scheercrème aan. Tijdens het scheren spoel je het mesje regelmatig met warm water af en tot slot reinig je je gezicht met lauwwarm water. De laatste stap is het aanbrengen van aftershave, het liefst een die geen alcohol bevat.
Andere tips om scheerwondjes te voorkomen
Behalve met het bovenstaande moet je ook rekening houden met het advies om nooit tegen de richting van je gezichtshaar in te scheren. En zijn je baardharen (te) lang? Ga dan eerst aan de slag met een baardtrimmer, om het fijnere werk vervolgens met een scheermes uit te voeren. Houd je wangen tijdens het scheren strak en zet niet te veel druk. Kies daarnaast ook liever voor een safety razor dan voor een wegwerpscheermesje dat je bij iedere supermarkt of drogist kunt kopen. Een elektrisch scheerapparaat kan natuurlijk ook een goed alternatief zijn. Daarmee zet je ook niet gauw te veel druk.
Stappenplan voor het behandelen van scheerwondjes
Volg je de bovenstaande tips op? Dan verklein je de kans op het ontstaan van scheerwondjes behoorlijk. Dat neemt natuurlijk niet weg dat een ongeluk in een klein hoekje kunt zitten. Hoe je een scheerwondje behandelt? Volg daarvoor het onderstaande stappenplan:
- Dep met een ijsklontje op het ontstane scheerwondje, om zo het bloeden sneller te stoppen.
- Gebruik een goede aftershave om je huid te verkoelen, de poriën te laten sluiten en wondjes zo niet te laten infecteren. Gebruik zoals al eerder genoemd, altijd een aftershave zonder alcohol. Alcohol droogt je huid namelijk uit, wat het herstelproces niet ten goede komt.
- Scheer, indien nodig, de eerstvolgende keer om het wondje heen om het niet weer te laten bloeden.
Zorgen voor je baard én je onderliggende huid
Scheren is een kunst. Voor de beste resultaten heb je kwalitatief hoogwaardige scheerproducten én oefening nodig. Voor een compleet overzicht van scheertips en alle andere informatie over het creëren en behouden van een stijlvolle baard raadpleeg je De Baardman. Zijn slogan? Samen op weg naar een volle baard!
Bron: debaardman.nl