Onze samenleving lijkt soms volledig ingericht te zijn op de sociale mens.

Ga je niet graag naar feestjes? Blijf je liever weg van drukke situaties en sta je niet graag in de middelpunt van belangstelling? Dan wordt dit al snel als vreemd beschouwd. Hier is de samenleving niet op berekend. Toch ben je niet de enige. Vaak wordt er dan gesproken van iemand die introvert is. Het kan echter ook een geheel andere oorzaak hebben. Hierbij denken we aan sociale angst of een sociale fobie. Dit kan dusdanig extreme vormen aannemen dat je bijna de deur niet meer uit durft.  Maar wat is sociale angst dan precies? En hoe ga je ermee om? 

Sociale angststoornis volgens het DSM 

In het DSM staat een sociale angststoornis uitgelegd aan de hand van enkele criteria. De belangrijkste criteria is dat sociale situaties altijd een gevoel van angst bij je oproepen. Deze klachten duren al langer dan zes maanden en maken dat je veel situaties liever uit de weg gaat. Als je toch een sociale situatie opzoekt, gaat dit gepaard met extreem veel angst. Hierbij bestaat vooral angst voor situaties waarin er mogelijk een kritische beoordeling door anderen kan volgen. Je bent bang voor wat ze van je zullen vinden en het voelt alsof alle ogen constant op je gericht zijn. 

Hulp zoeken 

Als de sociale angst enorm veel gevolgen heeft voor je dagelijks functioneren, dan is het belangrijk dat er hulp gezocht wordt. Het vinden van een psycholoog die gespecialiseerd is in het behandelen van sociale angststoornissen is dan gewenst. Deze kan jou de handvatten bieden die je nodig hebt om met deze extreme angst om te gaan. Hierbij wordt meestal een vorm van cognitieve gedragstherapie toegepast. Zo leer je op een andere manier met deze stressvolle situaties om te gaan. Waarschijnlijk zal het nooit je hobby worden om een nieuwe sociale situatie op te zoeken, maar lukt het je hierdoor wel veel beter om hiermee om te gaan en dit zonder al te veel stress te doorstaan. 

Stop vermijdingsgedrag 

Opvallend bij sociale angst is dat men vaak de situaties gaat vermijden waarin ze deze angst ervaren. Dit kan extreme vormen aannemen. Sommige mensen durven bijvoorbeeld helemaal niet meer naar buiten. Hoewel vermijden van een sociale situatie een passende oplossing lijkt (je ervaart dan immers geen stress), zorgt dit er juist voor dat de angst in stand wordt gehouden en soms zelfs verergerd. Daarom is het belangrijk om de situaties juist op te blijven zoeken en jezelf uit te dagen. 

Wees je bewust van je gedachten 

Bij sociale angst speelt meestal veel onzekerheid. Je bent je ongelooflijk bewust van jezelf. “Wat zullen ze wel niet van mij vinden?” “Wat als ze me helemaal niet aardig vinden?” “Ze vinden me vast vreemd”. 

Het is belangrijk om meer inzicht te krijgen in die gedachten. Voel je je dus erg angstig? Schrijf dan op waar je aan denkt en daag die gedachten vervolgens uit. Want klopt het wel wat je denkt? Soms helpt het ook om deze gedachten aan anderen voor te leggen. Zo kom je al snel tot de conclusie dat invullen wat een ander denkt niet zinvol is en vaak ook niet juist is. 

Bron: gortcoaching.nl