Anticonceptie is een belangrijk onderwerp. Gelukkig rust er nauwelijks meer een taboe op. Toch kan het best een lastig onderwerp zijn om over te praten.

Ook is de kennis vaak beperkt en de keuze enorm. Hoe kies je dan de beste? Hoe weet je welke anticonceptie het beste bij jou past? Wij proberen in dit blog wat meer duidelijkheid te geven. Wil je echter een goede en weloverwogen keuze maken dan luidt het advies om eens een afspraak te maken bij een gynaecoloog zoals bij een kliniek als Optimum Clinics.

Waarom anticonceptie?

Anticonceptie is in de basis uitgevonden om een zwangerschap te voorkomen. De naam zegt het eigenlijk ook al, het gaat de conceptie tegen. In de tegenwoordige tijd is anticonceptie echter veel meer dan dat en heeft het een belangrijke rol ingenomen in onze samenleving.

Zo staat anticonceptie tegenwoordig ook voor gendergelijkheid en het verhogen van de economische zelfstandigheid van vrouwen. Het zorgt ervoor dat zowel mannen als vrouwen bewuste keuzes kunnen maken over voortplanting en gezinsplanning. Ook wordt anticonceptie ingezet voor verschillende aandoeningen. Bij acne (jeugdpuistjes) kan de anticonceptiepil bijvoorbeeld uitkomst bieden.

Soorten anticonceptie

Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie beschikbaar. De verschillen kunnen kleine nuance verschillen zijn maar ook grote verschillen in werking en toedieningsvorm. De meest voorkomende vormen van anticonceptie zijn:

Orale anticonceptie

Deze vorm wordt ook wel “De Pil” genoemd. Het is een van de meest bekende vormen van anticonceptie en ook nog steeds een van de meest gebruikte. Het is een tablet met daarin hormonen die je in principe iedere dag slikt, gedurende drie weken. Daarna volgt een stopweek. In die stopweek vindt een onttrekkingsbloeding plaats die vaak gewoon ongesteld of menstruatie wordt genoemd. Tegenwoordig zijn er ook vormen op de markt die je continu doorslikt en vormen die in de stopweek een placebo aanbieden om zo de continuiteit te waarborgen.

Het is een vorm van anticonceptie die discipline vraagt want het is enorm belangrijk om de pil rond hetzelfde tijdstip in te nemen en nooit te vergeten. Anderzijds biedt het ook belangrijke voordelen zoals zeer veilig in het voorkomen van een zwangerschap, het tegengaan van een onregelmatige cyclus en het verminderen van acne

Condooms

Condooms zijn een zeer betrouwbare manier van anticonceptie die ook soa’s helpt voorkomen. Het geeft geen hormonen af en verandert niets aan een menstruatiecyclus of aandoeningen zoals acne. Het is puur en alleen ter voorkoming van een zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen.

Spiraal

Een spiraal wordt ook wel intra-uteriene anticonceptie genoemd. Het is een klein dingetje dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Er zijn verschillende vormen beschikbaar. Er zijn verschillende spiraaltjes verkrijgbaar die hormonen afgeven en het koperspiraal. Het is een veilige methode die in veel gevallen het bijkomende voordeel heeft dat de menstruatie uitblijft voor lagere tijd of zelfs geheel.

Implantaat

Je kunt er ook voor kiezen om een klein staafje onder de huid in je arm te laten implanteren. Dit staafje geeft hormonen af en kan op die manier een zwangerschap voorkomen. Ook deze vorm van anticonceptie kan er voor zorgen dat een menstruatie uitblijft of sterk vermindert

Tot slot zijn er ook nog natuurliike vormen van anticonceptie. Denk hierbij aan het bijhouden van de cyclus, het meten van de temperatuur of het zogenaamde “voor het zingen de kerk uit” . Let hierbij op dat deze methoden niet de meest betrouwbare methoden zijn.

Hoe kies ik de beste anticonceptie?

Hoe maak je nou de juiste keuze tussen al deze mogelijkheden? Welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past is afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeuren maar ook het doel wat je wil bereiken met de anticonceptie? Is het puur ter voorkoming van een zwangerschap of wil je ook het krijgen van seksueel overdraagbare aandoening voorkomen? Wil je misschien van je acne af of wil je dat je cyclus regelmatig verloopt? Dat is nogal wat om in overweging te nemen.

Het is verstandig om bij de keuze van anticonceptie hulp in te roepen van bijvoorbeeld je huisarts of een gynaecoloog. Zij kunnen je goed adviseren en uitgebreide uitleg geven over de verschillende mogelijkheden.

Bron: optimumclinics.nl