Wanneer het leven onverwachts op het spel staat, kunnen enkele ogenblikken het verschil maken tussen leven en dood
Een hartstilstand is een van die levensbedreigende situaties waarbij een snelle reactie van onschatbare waarde is. Er zijn jaarlijks ongeveer zestienhonderd hartstilstanden in Nederland, de kans dat je er één meemaakt is elke dag aanwezig, daarom is het essentieel om te weten wat te doen bij een hartstilstand.
Zo herken je de symptomen en signalen van een hartstilstand
In geval van een hartstilstand is het van essentieel belang om de symptomen te herkennen, zodat je snel en effectief kunt handelen. De eerste en meest opvallende aanwijzing is bewusteloosheid. Als het slachtoffer plotseling het bewustzijn verliest en niet reageert op aanspreken of aanraken, kan dit duiden op een hartstilstand. Daarnaast is het ontbreken van ademhaling een ernstig teken. Kijk of de borstkas van het slachtoffer niet op en neer gaat en luister naar eventuele ademhalingsgeluiden. Als je geen ademhaling waarneemt, is snelle actie vereist. Een ander alarmerend symptoom is het gebrek aan polsslag. Voel aan de hals of de pols van het slachtoffer om te controleren op een hartslag. Als je geen hartslag kunt vinden, kan dit wijzen op een hartstilstand.
Zo handel je op de juiste manier
Bij het vermoeden van een hartstilstand moet je onmiddellijk 112 bellen om professionele hulp te krijgen. Een snelle reactie van medische professionals kan de kansen op herstel aanzienlijk vergroten. Terwijl je wacht op hulp, is het starten van reanimatie cruciaal. Het toepassen van cardiopulmonale reanimatie (CPR) kan de bloedcirculatie handmatig in stand houden, wat de overlevingskansen van het slachtoffer vergroot. Als je niet getraind bent in CPR, volg dan de instructies van de hulpverlener aan de telefoon of gebruik een automatische externe defibrillator (AED) als deze beschikbaar is.
Een AED als buurt aanschaffen is ook mogelijk
Een Automatische Externe Defibrillator moet idealiter binnen een afstand van ongeveer 90 meter van elke potentiële locatie van een hartstilstand worden geplaatst. Dit komt omdat snelle toegang tot een AED van cruciaal belang is om de overlevingskansen van het slachtoffer te vergroten. Het is niet alleen belangrijk om een AED zelf beschikbaar te hebben, maar het kan ook zeer nuttig zijn om als buurt of gemeenschap gezamenlijk een AED te kopen. Door de krachten te bundelen en gezamenlijk een AED aan te schaffen en te onderhouden, vergroot je de kans dat er altijd een AED in de buurt is wanneer dat nodig is. Dit geeft een gevoel van solidariteit en zorg binnen de gemeenschap, waarin iedereen zich verantwoordelijk voelt voor elkaars welzijn.
Bron: aedmaster.nl