Je hebt misschien wel eens van het woord ‘podotherapeut’ gehoord, maar wat doet deze specialist precies?

blote voeten

In de essentie is een podotherapeut een paramedische professional die zich gespecialiseerd heeft in het onderzoeken, behandelen en voorkomen van klachten die voortkomen uit afwijkend functioneren van de voeten of het looppatroon. Ook klachten of blessures aan het bewegingsapparaat die hun oorsprong vinden in de voeten, worden door deze specialist behandeld.

Wanneer moet je naar een podotherapeut?

Stel je voor, je hebt pijn aan je voeten, enkels, knieën, heupen of rug. De kans is groot dat deze klachten te maken hebben met hoe je voeten zich bewegen of de stand van je voeten. Deze klachten kunnen variëren van eenvoudige likdoorns of eeltvorming tot complexere voetklachten zoals platvoeten, holvoeten of klachten als gevolg van diabetes of reuma. Als je regelmatig last hebt van dergelijke klachten, is het aan te raden een afspraak te maken bij een podotherapeut.

Hoe verhelpt een podotherapeut deze klachten?

Je vraagt je misschien af hoe een podotherapeut deze problemen opspoort en aanpakt. Laten we daar dieper op ingaan.

  • Diagnose en onderzoek:

Bij je eerste bezoek zal de podotherapeut uitvoerig je klachten bespreken en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Vaak wordt er ook een loopanalyse gemaakt waarbij gekeken wordt naar je looppatroon. Dit helpt bij het in kaart brengen van eventuele afwijkingen.

  • Therapieën en behandelingen:

Afhankelijk van de diagnose kan de podotherapeut diverse behandelingen toepassen. Dit kan variëren van het verwijderen van eelt en likdoorns tot het aanmeten van op maat gemaakte steunzolen.

  • Advies op maat:

Naast fysieke behandelingen biedt de podotherapeut ook advies over schoeisel, oefeningen en manieren om klachten te voorkomen.

De kracht van steunzolen

Een veelgebruikte methode om klachten te verminderen, is het gebruik van steunzolen. Deze zolen worden op maat gemaakt, op basis van de specifieke behoeften van jouw voet. Ze bieden ondersteuning op plekken waar dat nodig is en kunnen helpen bij het herverdelen van de druk onder je voet. Steunzolen kunnen een uitkomst bieden bij diverse klachten zoals hielspoor, doorgezakte voorvoet of pijn aan de knieën en rug.

Het belang van goed schoeisel

Naast behandelingen en therapieën is preventie minstens zo belangrijk. De podotherapeut zal je ook adviseren over geschikt schoeisel. Goede schoenen vormen de basis voor gezonde voeten. Ze bieden de juiste ondersteuning, voldoende ruimte voor je tenen en zijn afgestemd op jouw specifieke voettype en looppatroon.

Wat na de behandeling?

De behandeling bij een podotherapeut kan je directe verlichting geven. Echter, zoals bij veel medische behandelingen, is het essentieel om het advies en de aanbevelingen op te volgen voor blijvend resultaat.

1. Onderhoud: Afhankelijk van je klachten kan het zijn dat je periodiek terug moet komen voor controle.

2. Blijf actief: Lichaamsbeweging en specifieke voetoefeningen kunnen helpen bij het versterken van de voeten en het voorkomen van toekomstige problemen.

3. Luister naar je lichaam: Als je nieuwe of terugkerende klachten ervaart, wacht dan niet te lang en raadpleeg je podotherapeut.

Geef je voeten de zorg die ze verdienen

Je voeten dragen je dag in, dag uit. Ze verdienen dan ook de beste zorg. Als je problemen ondervindt, wacht dan niet tot de klachten verergeren. Een podotherapeut kan je helpen bij het verlichten van pijn en het voorkomen van verdere problemen. Door te kiezen voor een professionele aanpak, zet je letterlijk en figuurlijk een stap vooruit in de richting van een pijnvrij en actief leven.

Bron: professionalpodotherapie.nl