In Nederland zijn bedrijven en organisaties verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving
Zo dienen ze een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie op te laten stellen om de risico’s op de werkvloer in kaart te brengen. Door dergelijke onderzoeken ontstaat er meer bewustwording van mogelijke gevaren, en kunnen er preventieve maatregelen genomen worden. Naast preventie gaat het uiteraard ook om een adequaat optreden bij (potentiële) calamiteiten. Voor een adequate bedrijfshulpverlening kunnen medewerkers een BHV cursus volgen.
Zorg behoort niet tot de sectoren met meeste bedrijfsongevallen…
Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat bedrijfsongevallen vooral plaatsvinden in de bouw, vervoer en opslag, handel en industrie. De meeste ongevallen bestaan uit vallen en verwondingen door machines. Volgens het RIVM vinden er in de sectoren en Gezondheidszorg en Verpleging jaarlijks enkele honderden ongevallen plaats. Dit is niet opvallend veel. Toch is BHV juist in de zorgsector heel belangrijk?
… Maar heeft wel te maken met kwetsbare cliënten
Waarom een BHV cursus dan juist wel hier zo belangrijk is? Omdat men in de zorg te maken heeft met een kwetsbare groep cliënten. Werken met jonge kinderen of juist ouderen, mensen met een mentale beperking of mindervaliden vergroot de kans op een calamiteit of incident. Daarnaast vraagt deze doelgroep extra aandacht in geval van een calamiteit. Waar je bijvoorbeeld er vanuit mag gaan dat de meeste aanwezigen binnen een kantoorpand bij een brand, ongeval of calamiteit het gebouw zelfstandig kunnen verlaten, is dit immers vaak niet het geval binnen een kinderopvang, verpleeginstellingen of ziekenhuis.
Bij een BHV Basis cursus leren mensen onder meer een beginnende brand te blussen, een pand te ontruimen en reanimatie en AED toe te passen. Voor personen die BHV teams willen trainen en voorbereiden op incidenten, is er de cursus BHV Ploegleider.
Geen aangewezen BHV’ers, maar gewoon iedereen opleiden
Volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg zijn organisaties in deze sector verplicht om verantwoorde zorg te leveren. Vaak is snelheid hierbij geboden. Moeten wachten op een collega met een BHV-certificaat wanneer er iets met een cliënt aan de hand is? Of als er ergens een beginnende brand is? Dat kan met deze kwetsbare groep cliënten sneller leiden tot problemen. Om dit te voorkomen is het aan te raden alle zorgmedewerkers BHV-vaardig te maken. Bijkomend voordeel van een BHV-vaardige instelling bij alle collega’s is bovendien dat er geen rekening meer hoeft gehouden te worden met BHV’ers bij het maken van de roosters.
Waarborging van kwaliteit en veiligheid
In de zorg (in de meest brede zin van het woord) kan zonder twijfel nog wel meer belang worden gehecht aan een BHV cursus (eventueel gecombineerd met bijvoorbeeld een EHBO cursus) dan in bedrijven in organisaties in veel andere branches. De kwaliteit en veiligheid die worden gevraagd en zelf geëist in de zorg kunnen alleen gewaarborgd worden met goed opgeleide en getrainde medewerkers die hun verantwoordelijkheid dragen.
Bron: bhvnederland.nl