Een goede zorgverlening staat of valt met hygiëne: een schone omgeving is van cruciaal belang voor de gezondheid van patiënten en medewerkers

Daarbij helpen de juiste schoonmaakmiddelen met het voorkomen van infecties en ziekten. In dit artikel nemen we je mee in het belang van professionele schoonmaakmiddelen in de zorg en geven we je tips om het goed aan te pakken in jouw zorginstelling.

Waarom professionele schoonmaakmiddelen belangrijk zijn

Een schone omgeving in de zorg is geen nice-to-have, maar een must-have. Door oppervlaktes en ruimtes schoon te maken met professionele schoonmaakmiddelen, neem je stof en vuil weg. Hiermee verwijder je ook micro-organismen die zich anders zouden kunnen verspreiden en een perfecte voedingsbodem zijn voor ziektekiemen als virussen, schimmels en bacteriën. 

De voornaamste redenen voor een goede schoonmaak met professionele schoonmaakmiddelen in de zorg zijn:

  • Infectiepreventie: Je voorkomt verspreiding van ziektekiemen en daarmee infecties. Zeker voor kwetsbare patiënten is het erg belangrijk om het risico op een infectie zo laag mogelijk te houden. 
  • Veiligheid: Schoonmaken draagt bij aan een veilige leefomgeving. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat mensen uitglijden op gladde vloeren door vettigheid. 
  • Fijne werk- en leefomgeving: De leefomgeving voor patiënten en medewerkers is veel gezonder en prettiger als het schoon en fris is.
  • Daling van het ziekteverzuim: Niet alleen patiënten maar ook zorgmedewerkers worden minder snel ziek wanneer de omgeving schoon is. Dit draagt bij aan meer werkplezier en een lagere werkdruk voor medewerkers.

Soorten professionele schoonmaakmiddelen

Er zijn verschillende soorten professionele schoonmaakmiddelen beschikbaar. Voor het reinigen van oppervlakken en ruimtes kun je kiezen uit alkalische reinigingsmiddelen en zure reinigingsmiddelen. Alkalische reinigingsmiddelen zijn geschikt voor het reinigen van oppervlakken die vuil, vet en olie bevatten. Zure reinigingsmiddelen zijn daarentegen geschikt voor het verwijderen van kalk en mineralen. Door oppervlakken en ruimtes te reinigen, voorkom je dat micro-organismen zich vermeerderen of verspreiden. Ook zijn desinfecterende schoonmaakmiddelen cruciaal in zorginstellingen, hiermee kun je ziekteverwekkende organismen doden, zoals bacteriën en virussen. Deze zitten vaak in bloed of lichaamsvocht.

Professionele schoonmaakmiddelen: kies voor veilig en ecologisch

Steeds meer zorginstellingen kiezen voor ecologische schoonmaakmiddelen. Logisch, want deze bestaan uit natuurlijke grondstoffen en bevatten minder schadelijke chemicaliën dan traditionele middelen. Hierdoor stoten ze minder schadelijke dampen uit. Om die reden kunnen de risico’s op huidirritatie, ademhalingsproblemen en andere gezondheidsklachten worden verminderd. Duurzame schoonmaakmiddelen zijn ontworpen om de gezondheid van medewerkers en patiënten te beschermen, terwijl ze nog steeds effectief zijn in het reinigen en desinfecteren van oppervlakken.

Schoonmaaktips 

  1. Werk volgens een vaste route: van schoon naar vuil en van hoog naar laag.
  2. Gebruik schone materialen voor elke ruimte en zorg dat je (microvezel)doeken– en moppen altijd wast op 60 graden, zonder wasverzachter. 
  3. Gebruik disposable materialen voor extra hygiëne. 
  4. Werk met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen. Was tijdens en na het schoonmaken je handen. Draag bij het reinigen met zure of alkalische middelen of bij besmette materialen altijd nitril handschoenen.
  5. Ga na of het reinigingsmiddel past bij de vervuiling die je wil schoonmaken en volg de instructies van het middel.

Stap voor professionele schoonmaakmiddelen naar een gespecialiseerd bedrijf. Zij kunnen jouw organisatie voorzien van advies over effectieve, ecologische reinigingsmiddelen, passend bij jullie situatie.

Bron: professional.hygeniq.com