Het overlijden van een dierbare is een heftige en ingrijpende gebeurtenis
Waarschijnlijk heb je dit al van dichtbij meegemaakt, maar vaak voelt alles in de periode rondom het overlijden als een roes door de emoties die er op dat moment door je heen gaan. Het is namelijk een overweldigende tijd waarin er veel zaken geregeld moeten worden. In deze blog delen wij stap voor stap wat er gebeurt na een overlijden, zodat jij voorbereid bent als je hiermee geconfronteerd wordt.
Eerste stappen na een overlijden
Na een overlijden komt er veel op je af. Er moet namelijk meteen van alles geregeld worden, terwijl jij nog in shock bent door het overlijden van je dierbare. Een van de eerste dingen die gedaan moet worden, is het regelen van een verklaring van overlijden. Hiervoor neem je contact op met de huisarts, zodat deze de verklaring kan opstellen. Je kunt een uitvaartondernemer inschakelen voor het regelen van een uitvaart voor de overledene. Deze kan het overlijden melden door aangifte te doen in de gemeente van overlijden. Vervolgens ontvang je een akte van overlijden. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of er een testament is om te weten wie erfgenamen zijn en wie welke delen van de erfenis krijgen. Een notaris stelt hiervoor een verklaring van erfrecht op.
Het regelen van de uitvaart
Wanneer er iemand is overleden, moet er ook al vrij snel een afscheid in de vorm van een uitvaart geregeld worden. Dit is een erg belangrijke stap na een overlijden, ook voor het rouwproces van de nabestaanden. Hier komen veel verschillende aspecten bij kijken. Denk hierbij aan het regelen van de kist, tot aan de locatie, tot de vormgeving van de dienst zelf. Om zeker te weten dat je alles regelt, is er een checklist uitvaart om na te lopen. Wanneer je een uitvaartverzorger inschakelt, worden er al veel zorgen uit handen genomen van de nabestaanden. Deze uitvaartverzorger weet namelijk precies wat er geregeld moet en kan worden en geeft hierbij handvatten aan de nabestaanden. De nabestaanden kunnen goed nadenken over hoe de uitvaart eruit moet zien, zowel volgens jouw vastgelegde wensen als die van henzelf. Vervolgens zorgt de uitvaartverzorger ervoor dat dit geregeld wordt. Omdat het regelen van de uitvaart erg emotioneel beladen is, is het belangrijk dat de nabestaanden hierbij genoeg ondersteuning krijgen.
Rouwproces
Na de uitvaart begint het rouwproces vaak pas echt. Er komen steeds minder bloemen en kaartjes binnen en op een bepaald punt is iedereen al verdergegaan met zijn of haar leven. Behalve de nabestaanden. Zij moeten vorm zien te geven aan hun nieuwe leven zonder de overledene. Hierbij is steun van vrienden en familie van onschatbare waarde.
Bron: dela.nl