Heb je het vermoeden dat je zwanger bent? Gelukkig kun je tegenwoordig gebruik maken van een zwangerschapstest

Met een zwangerschapstest kun je op een snelle en eenvoudige manier zekerheid krijgen en hoef je niet weken in onzekerheid te leven. Maar voordat je er eentje gebruikt, zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten over zwangerschapstests. In dit artikel lees je de belangrijkste dingen zodat je helemaal op de hoogte bent.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Zwangerschapstesten werken door het detecteren van het zwangerschapshormoon hCG, dit staat voor humaan choriongonadotrofine en tijdens een zwangerschap komt dit hormoon voor in de urine van een vrouw. Dit hormoon wordt geproduceerd na de bevruchting van een eicel en kan worden aangetroffen in de urine en het bloed van zwangere vrouwen.

Wanneer kun je gaan testen?

Na de bevruchting kun je als vrouw al snel bepaalde symptomen krijgen die passen bij een vroege zwangerschap. Toch is het verstandig om nog even te wachten met het doen van een test. Ook al heb je bepaalde symptomen, het kan zijn dat je hCG-niveau nog niet voldoende is en dat de zwangerschapstest een negatief resultaat geeft. Het wordt aangeraden om te wachten tot de eerste dag van je gemiste menstruatie. Tegenwoordig bestaan er wel zwangerschapstesten die je een aantal dagen voor je verwachte menstruatie kunt doen.

Hoe betrouwbaar zijn zwangerschapstesten?

Zwangerschapstesten zijn tegenwoordig over het algemeen zeer nauwkeurig, vooral wanneer je ze correct gebruikt. Gebruik je een zwangerschapstest van Clearblue, dan heb je een nauwkeurigheid van meer dan 99%. Het is en blijft belangrijk om de instructies die bij de test krijgt, goed op te volgen.

Wat voor zwangerschapstesten zijn er?

Er zijn verschillende soorten zwangerschapstesten verkrijgbaar, dit zijn de meest gebruikte:

  • Strip-tests: Strip-tests zijn één van de meest gebruikte en betaalbare testen op de markt. Deze tests bestaan uit een strookje papier of plastic met een absorberend uiteinde dat wordt ondergedompeld in urine. Na enkele minuten verschijnt er een lijn of symbool op de strip om aan te geven of de test positief of negatief is. Deze strips-tests kun je als strookje krijgen maar komt soms ook in cassettevorm waarmee je met een druppelaar een aantal drupjes urine druppel.
  • Midstream-tests: Bij midstream-tests moet je over de test heen plassen of je kunt urine opvangen in een potje, waarna je de teststrip in de urine dompelt en na een aantal minuten kun je het resultaat van de test aflezen.
  • Digitale tests: Digitale zwangerschapstests zijn een stukje geavanceerder en geven de resultaten op een digitaal display weer. Je hoeft zelf geen lijnen of symbolen af te lezen en ze geven veel duidelijkheid. Op de venster komt of “zwanger” of “niet zwanger” te staan. Deze tests zijn wel duurder dan de bovenstaande, maar zijn wel gemakkelijk en geven veel zekerheid.

Hoe lang is een zwangerschapstest houdbaar?

Voordat je gaat testen is het belangrijk om de vervaldatum van de zwangerschapstest te controleren. Is de datum verlopen, dan kan dit onnauwkeurige resultaten opleveren en dit kan onnodig voor onrust zorgen.

Bron: thuistestenkopen.nl