Ben je in de overgang? Dan is je leven echt voorbij. Welnee! Als je dit denkt, dan heb je het goed mis
Toch zijn er nog altijd vrouwen die uit onwetendheid geloven dat de overgang enkel kommer en kwel is. Maar echt, je staat nog in de bloei van je leven. De overgang hoeft helemaal geen einde van een tijdperk te betekenen. Het is juist een nieuw begin. Daarom is het belangrijk dat de onwetendheid met betrekking tot de overgang (en alle bijbehorende klachten) voorgoed verdwijnt. In dit artikel beginnen we met het opsommen van de grootste fabels over de overgang.
Er is absoluut niets wat je tegen de klachten kunt doen
Uiteraard ontkom je niet aan de overgang. Hier komt uiteindelijk iedere vrouw een keer voor te staan. Dit betekent echter niet dat er niets tegen de klachten gedaan kan worden. De klachten worden voor een groot deel veroorzaakt door hormoonschommelingen. Jij kunt veel doen om je hormonen terug in balans te brengen en op die manier de overgangsklachten verminderen. Seemenopause.com begrijpt de overgang en weet wat er nodig is om de klachten te verminderen. De overgang verdwijnt er niet mee, maar de klachten zullen grotendeels afnemen.
Hierbij moeten we ook stellen: voorkomen is beter dan genezen. Als je al fit bent aan het begin van de overgang, dan zul je over het algemeen ook veel minder klachten ervaren. Iemand die veel beweegt en gezond leeft zal dan ook sneller door de overgangsklachten heen lopen, dan iemand die rookt, drinkt, overgewicht heeft en te weinig beweegt. Probeer daarom zo gezond mogelijk te leven en je hormoonlevels in balans te houden, zodat de klachten rondom de overgang minder hevig zijn.
Vrouwen komen altijd aan in de overgang
Dit is zowel een feit als een fabel. Het klopt inderdaad dat veel vrouwen in de overgang wat kilo’s aankomen. Dit heeft verschillende oorzaken.
Op de eerste plaats doordat ze minder lekker in hun vel zitten, vaak slechter slapen en daardoor ook sneller geneigd zijn om te gaan snoepen.
Daarnaast neemt de spiermassa van vrouwen in de overgang af. Hierdoor daalt het metabolisme. Dus zelfs als je niet anders doet dan voorheen, kun je ineens toch wat gaan aankomen.
Dit betekent echter niet dat je gegarandeerd en blijvend kilo’s bijkomt. Er zijn namelijk ook dingen die je zelf kunt doen om dit te voorkomen. Bijvoorbeeld door je eetpatroon aan te passen en meer te bewegen.
De overgang en menopauze zijn hetzelfde
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de overgang en de menopauze? Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt. Maar wist je dat dit twee totaal verschillende dingen zijn? Met de overgang wordt de periode bedoeld waarin de vrouw van vruchtbaar naar onvruchtbaar gaat. Hier kun jaren overheen gaan. De menopauze is enkel de laatste menstruatie. Dit is dus het moment dat de laatste menstruatie heeft plaatsgevonden. Als na deze menstruatie zeker een jaar geen nieuwe menstruatie meer is geweest, dan kun je er vanuit gaan dat je de menopauze hebt gehad. Ook na de menopauze kan het even duren voordat de hormonen weer volledig in balans zijn. Dit is waarom de overgangsklachten zowel voor als na de menopauze aanwezig kunnen zijn.
Bron: seemenopause.com