Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat bepaalde ziektes buiten de deur blijven

Voeding

Door verantwoord te eten blijven mensen langer gezond en vitaal. Voor de gezondheidszorg is een belangrijke rol weggelegd om een gezond dieet te promoten en op te sporen waar het misgaat. Verpleegkundigen, artsen, diëtisten en andere zorgprofessionals hebben gezamenlijk een breed takenpakket om ziektes en aandoeningen door het juiste dieetadvies te voorkomen en te behandelen. In de praktijk blijkt het echter lastig om het eetpatroon van patiënten aan te passen.

Het belang van gezonde voeding

Medische professionals zijn het er wel over eens dat verantwoorde voeding bijdraagt aan een gezond en gelukkig leven. Maar voor veel mensen is het lastig om zich aan dieetadviezen te houden. Daarnaast is er sprake van een gebrek aan kennis onder delen van de bevolking. Zorgprofessional hebben in principe de verantwoordelijkheid om de algemene gezondheid van de bevolking te verhogen en specifieke dieetplannen op te stellen voor mensen die dat nodig hebben. In de praktijk wordt helaas niet elke mogelijkheid aangegrepen om dat doel na te streven. Terwijl dat niet alleen de algehele gezondheid verbetert, maar ook het zorgstelsel kan ontlasten doordat ziektes of het verergeren van symptomen wordt voorkomen.

Een gezond eetpatroon wordt lang niet altijd benoemd

Iemand aanspreken op zijn of haar levenspatroon is al lastig genoeg. Overgewicht is ook nog eens een extra gevoelig onderwerp. Om die reden benoemen artsen en verpleegkundigen het eetgedrag van hun patiënten lang niet altijd. Zelfs wanneer daar door een onderliggende aandoening extra urgentie voor is. Zorgprofessionals hebben niet alleen de verantwoordelijkheid om patiënten te behandelen. Onder hun taken valt ook het geven van advies en daarmee bijdragen aan de preventie van ziektes en gezondheidsproblemen. Door een mate van schroom onder zorgaanbieders, in combinatie met een druk schema, stress en tijdgebrek, is er helaas niet altijd sprake van het geven van dieetadvies.

Specialisten werken samen aan dieetadvies

Wie zou deze verantwoordelijkheid moeten nemen? Nederlandse zorg wordt aangeboden door een netwerk van specialisten. Niet alleen diëtisten spelen een rol in het adviseren van gezonde voeding. Zo weet een endocrinoloog veel over de hormoonhuishouding, kent een maag-darm-leverarts de menselijke spijsvertering door en door is een cardioloog de hele dag druk met het opsporen en behandelen van hart- en vaatziekten. Door kennis samen te brengen is het mogelijk om voor iedereen een ideaal dieetplan op te stellen. Want er moet ook rekening worden gehouden met wat een patiënt nodig heeft.

Iedereen is anders en daar hoort individueel voedingsadvies bij. Ontdek bijvoorbeeld de voor- en nadelen van het ketogeen dieet.

De verantwoordelijkheid voor dieetadvies

De diëtist heeft de kennis en kunde om een plan op te stellen. Maar slechts een klein deel van de patiënten komt daar terecht. Het begint met een verwijzing naar deze specialist en het aankaarten van een eventueel slecht voedingspatroon bij de patiënt. De huisarts heeft een overkoepelende rol en kent een patiënt vaak beter dan andere specialisten. Daarnaast werken verpleegkundigen vaak nauw samen met patiënten en bouwen daardoor een band op. Om die reden lijken huisartsen en verpleegkundigen het meest geschikt om verandering in de voeding en leefstijl van een patiënt te initiëren. In combinatie met de diëtist en indien noodzakelijk de inbreng van andere specialisten kan er een plan op maat worden opgesteld.

Bron: happyhealthy.nl