In een noodsituatie kan een AED levens redden. Het is belangrijk om te weten hoe je een AED gebruikt en te oefenen met verschillende scenario’s
We bespreken praktische stappen en duidelijke uitleg om je vaardigheden op dit gebied te verbeteren. Het benadrukt daarnaast enkele specifieke technieken die van pas kunnen komen in noodsituaties.
Wat is een AED en hoe werkt het?
Een AED, of Automatische Externe Defibrillator, is een draagbaar apparaat dat het hart een elektrische schok kan geven. Dit helpt om een abnormaal hartritme te stoppen en een normaal hartritme te herstellen. Het apparaat analyseert zelf het hartritme en geeft indien nodig de elektrische schok. Dit maakt het gebruik relatief eenvoudig, zelfs voor mensen zonder medische achtergrond.
Het apparaat bestaat meestal uit een hoofdunit en twee elektroden die op de borst van het slachtoffer worden geplakt. Zodra de elektroden zijn bevestigd, geeft de AED gesproken instructies om de gebruiker door het proces te begeleiden. De AED bepaalt vervolgens of er een schok nodig is. Het is belangrijk dat je hands-off blijft tijdens de schok om veiligheid te garanderen. Na het toepassen van de schok kan reanimatie met borstcompressies en beademingen worden hervat tot professionele hulp arriveert.
Voorbereiding op het gebruik van een AED
Voordat je een AED kunt gebruiken, zijn er enkele voorbereidingen nodig. Allereerst dien je de omgeving veilig te maken. Zorg dat er geen gevaar voor jezelf of het slachtoffer is, zoals verkeer, water, of elektriciteitskabels. Blijf kalm en roep, indien aanwezig, om hulp. Laat iemand de hulpdiensten bellen en vraag een AED te brengen als deze nog niet aanwezig is.
Bij de ontvangst van de AED, open je de tas of doos en zet je het apparaat aan. Volg de gesproken instructies die de AED geeft. Verwijder kleding van de borstkas van het slachtoffer. Indien nodig, scheer de borst of droog deze met een handdoek als deze nat is, zodat de elektroden goed bevestigd kunnen worden. Hiermee bereid je het lichaam voor op een optimale werking van de AED.
Toepassing van de elektroden
Wanneer het slachtoffer klaar is, open je de verpakking van de elektroden en bevestig je deze zoals aangegeven op de instructies van de AED. Een elektrode wordt rechtsboven op de borstkas geplaatst, net onder het sleutelbeen. De andere elektrode gaat aan de linkerkant, net onder de borst. Dit zorgt ervoor dat de elektrische stroom het hart effectief kan bereiken.
Zorg ervoor dat iedereen uit de buurt van het slachtoffer blijft zodra de elektroden zijn bevestigd en de AED het hartritme analyseert. Het apparaat geeft duidelijk aan wanneer een schok nodig is en wanneer er ge-reanimeerd moet worden. Het gebruik van een reanimatiepop tijdens trainingen kan helpen om deze handelingen vertrouwd te maken. Dit kan je zelfvertrouwen en doeltreffendheid in een echte situatie vergroten.
Reanimatie combineren met AED gebruik
Als de AED aangeeft dat er geen schok nodig is, begin dan direct met reanimatie. Plaats je handen midden op de borst van het slachtoffer en druk stevig en snel. Geef 30 borstcompressies gevolgd door 2 beademingen. Gebruik desnoods de “Jaw Thrust” techniek bij slachtoffers waar het openen van de mond lastig is. Ga door met reanimatie tot de AED aangeeft om te stoppen of tot professionele hulp het overneemt.
Het blijven oefenen van reanimeren op een reanimatiepop kan je competenties vergroten. Dit helpt je niet alleen met het aanleren van de juiste technieken, maar ook met het behouden van een juist ritme en het toepassen van voldoende compressiekracht.
Wanneer professionele hulp arriveert, geef je een duidelijke overdracht van de situatie en wat er tot nu toe gedaan is. Blijf eventueel helpen wanneer dat gevraagd wordt, zoals bij borstcompressies of het verstrekken van informatie over het slachtoffer. Blijf kalm en volg instructies van de hulpverleners op.
Herhaal regelmatig trainingen voor het gebruik van een AED en blijf op de hoogte van de nieuwste procedures en technieken. Deel je kennis en ervaringen met anderen om zo een veiligere en meer voorbereid gemeenschap te creëren.
Praktische tips voor echte situaties
- Blijf altijd kalm en handel doordacht.
- Zorg voor een veilige omgeving rondom het slachtoffer.
- Roep direct hulp in en laat iemand de hulpdiensten bellen.
- Bevestig de elektroden zo snel mogelijk en volg de instructies van de AED.
- Schakel bij het toepassen van beademing desnoods de “Jaw Thrust” techniek in.
- Oefen regelmatig met een reanimatiepop om vaardigheden scherp te houden.
Een goed voorbereid en geoefend persoon kan levens redden. Zorg er dus voor dat je altijd up-to-date bent en blijf oefenen.
Bron: aedsolutions.eu