Het kiezen van de juiste zorgverzekering kan best lastig zijn, vooral vanwege al die opties en verschillende dekkingen

Met behulp van het volgende stappenplan wordt het gemakkelijker om de voor jou beste keuze te maken.

Stap 1: Weet wat je nodig hebt

Begin met het evalueren van je huidige en verwachte zorgbehoeften. Hoe vaak bezoek je bijvoorbeeld een arts of tandarts? Zijn er specifieke medicijnen die je gebruikt? Maak je ook gebruik van bijvoorbeeld fysiotherapie of een alternatieve geneeswijze? En, ook belangrijk richting de toekomst: verwacht je de komende periode medische ingrepen? Door een duidelijk beeld te hebben van uw zorgbehoeften, kun je gerichter zoeken naar een zorgverzekering die deze dekt.

Stap 2: Vergelijk zorgverzekeringen

Gebruik online vergelijkingswebsites om verschillende zorgverzekeraars en hun polissen te vergelijken. De hoogte van de premie speelt daarin vaak een belangrijke rol, maar kijk vooral nog even verder. Want hoe zit het bijvoorbeeld met de dekking van de verzekering, de mogelijkheid om een hoger eigen risico te kiezen, en eventuele extra’s die verzekerd zijn? Ook een goed bereikbare klantenservice kan een belangrijke factor zijn. Let er bij het vergelijken van verzekeringen dus niet zozeer op welke verzekering over het algemeen goed scoort, maar op wat in jouw situatie de beste zorgverzekering is.

Stap 3: Let op keuzevrijheid

Wil je altijd de vrijheid hebben om zelf de zorgverlener of het ziekenhuis te kiezen waar je behandeld gaat worden? Let dan extra goed op. Sommige verzekeraars hebben beperkte contracten met zorgverleners, wat invloed kan hebben op je keuze. Over het algemeen zijn de verzekeringen met beperkte keuze vaak iets voordeliger. Dan is het dus van belang om de afweging te maken wat belangrijker is: keuzevrijheid, of premievoordeel.

Stap 4: Bepaal je budget

Bepaal hoeveel je maandelijks kunt uitgeven aan zorgverzekeringen en hoeveel eigen risico u bereid bent te nemen. Een hoger eigen risico kan de maandelijkse premie verlagen, maar betekent ook dat je meer uit eigen zak moet betalen voordat de verzekering begint te vergoeden. Wat in eerste instantie voordelig lijkt, kan bij hoge zorgkosten dus opeens onvoordelig uitvallen. Let hierbij ook op mogelijke collectiviteitskorting, bijvoorbeeld via je werkgever.

Stap 5: Kies eventueel aanvullende verzekeringen

Naast de basisverzekering kunt je ook aanvullende verzekeringen overwegen voor extra dekking, zoals tandheelkundige zorg, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Bedenk of deze extra’s de moeite en kosten waard zijn op basis van je zorgbehoeften.

Stap 6: Lees de voorwaarden goed door

Lees de polisvoorwaarden zorgvuldig door voordat je een definitieve beslissing neemt. Let op de kleine lettertjes en zorg ervoor dat je alle uitsluitingen en beperkingen kent. Dat kan nu even wat tijd kosten, maar voorkomt vervelende verrassingen achteraf.

Stap 7: Maak je keuze en sluit de verzekering af

Na het zorgvuldig volgen van de bovenstaande stappen, zou je in staat moeten zijn om de beste verzekering voor jouw situatie te kiezen. Sluit de verzekering af let er daarbij op dat je alle benodigde documenten en bevestigingen ontvangt. Houd er daarbij ook rekening mee dat je doorgaans alleen per 1 januari van een nieuw jaar kunt overstappen. Begin dus op tijd met het uitzoekwerk, zodat je de kans om over te stappen naar een betere of voordeligere aanbieder niet misloopt.

Bron: besteverzekering.nl