Chlamydia blijft een van de meest voorkomende soa’s in Nederland en België

Ondanks het uitblijven van klachten in veel gevallen, dacht men dat chlamydia een belangrijke reden was voor het ontstaan van vruchtbaarheid bij vrouwen. Nieuw onderzoek toont echter aan dat de kans op onvruchtbaarheid na een chlamydia-infectie kleiner is dan gedacht.
Onderzoek
Sinds 2015 zijn in het kader van het onderzoek ongeveer 6000 vrouwen gevolgd. Een derde van die vrouwen heeft ooit chlamydia gehad. Minder dan de helft van deze vrouwen had tijdens de infectie symptomen zoals bijvoorbeeld abnormale afscheiding, bloedingen zonder ongesteld te zijn, pijn tijdens gemeenschap en pijn tijdens het plassen of in de onderbuik. De conclusie was dat slechts 1% van de vrouwen die een chlamydia-infectie had gehad onvruchtbaar werd door schade aan de eileiders. Wel hadden deze vrouwen met symptomen meer kans op complicaties zoals een bekkenontsteking of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dat risico was bijna geheel afwezig bij vrouwen die nooit klachten hadden gehad tijdens de infectie.
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat vrouwen die ooit chlamydia hadden gehad een iets lagere kans (74%) hadden om binnen een jaar zwanger te worden dan vrouwen zonder chlamydia-infectie in het verleden (79%).
Antibiotica
Als je positief test op chlamydia krijg je antibiotica. Ook als je geen klachten hebt. De afgelopen jaren zijn er dus heel veel infecties behandeld met antibiotica terwijl er geen klachten waren.
Uit het onderzoek blijkt dat het behandelen van infecties terwijl er geen symptomen zijn niet veel heeft bijgedragen aan het verminderen van het aantal besmettingen. En dat is vooral ongunstig omdat er dus onnodig veel antibiotica wordt gebruikt, wat alleen maar zorgt voor meer antibioticaresistentie. Mede om deze reden heeft de GGD haar testbeleid aangepast vanaf 2025.
Nieuw beleid GGD
Vanaf 1 januari 2025 test de GGD mensen die geen klachten hebben niet meer op chlamydia. Zij stellen dat de meeste infecties toch vanzelf overgaan en dat er meestal geen blijvende negatieve gevolgen zijn voor de gezondheid. Zeker wanneer er geen klachten zijn.
Antibioticagebruik dat niet noodzakelijk is kan ook leiden tot resistentie bij de bacterie. De GGD denkt dat gedragsverandering en preventieprogramma’s een betere methode zijn om het aantal infecties te laten verminderen. Ook zijn de GGD en Soaids Nederland van mening dat stoppen met testen ervoor zal zorgen dat mensen zich minder zorgen gaan maken, ‘want dan hoeven ze niet meer in de stress te zitten over hun uitslag en geen partners meer te waarschuwen’.
Dit nieuwe GGD-advies geldt voor chlamydia. Andere soa’s, zoals gonorroe, kunnen we nadelige gevolgen hebben en dienen dus nog steeds te worden opgespoord. Ook als er geen klachten zijn.
Chlamydia zelftest
Omdat er bij de GGD dus niet standaard meer op chlamydia wordt getest, wint de soa zelftest aan populariteit. Aanbieder testalize.me ziet een toename in het aantal mensen dat zich op chlamydia laat testen. Het bedrijf krijgt ook meer vragen over de soa. “Veel jongeren hebben juist meer vragen dan voorheen. De soa is gewoon besmettelijk en wordt snel doorgegeven. Dat iemand er niet meer op getest wordt, is voor veel jongeren niet te begrijpen”. Gebruikers geven aan dat ze niet met een infectie willen rondlopen en deze al helemaal niet aan een ander willen doorgeven. Dat zij zelf geen klachten hebben, wil niet zeggen dat degene die ze besmetten geen klachten krijgt.
Mensen die bang zijn dat ze chlamydia hebben willen gewoon getest worden. Ook als ze daar zelf voor moeten betalen. “We horen ook al vanuit klanten dat er massaal gelogen wordt bij de GGD, opeens beweert iedere student klachten te hebben om op die manier toch op chlamydia getest te worden”.
We weten ook niet wat er zal gebeuren als iedereen zonder klachten niet meer getest wordt. Het is goed mogelijk dat het aantal infecties en complicaties dan toch zal stijgen. Eerder gebeurde dit met gonorroe. Deze soa werd jarenlang niet standaard getest bij veel groepen, en wordt nu opeens wel weer bij iedereen getest.
De zelftest wordt dus steeds belangrijker. Gebruikers willen zelf kiezen of en wanneer ze zich laten testen. Ook steeds meer huisartsen en GGD’s verwijzen naar aanbieders van zelftests. Dat is logisch want deze testen zijn precies hetzelfde en even betrouwbaar als testen via de GGD en huisarts. De huisarts en GGD testen niet zelf. Zij sturen, net zoals bij een zelftest, je lichaamsmateriaal naar een lab.
Bron: testalize.me