Het LUMC is een centrum van medische vernieuwing, dat de patiëntenzorg wil verbeteren door internationaal vooraanstaand onderzoek en onderwijs. We werken daarbij patiëntveilig en gastvrij. Om dit te realiseren zijn artsen, gespecialiseerde zorgverleners, ondersteunend personeel, docenten en wetenschappelijke onderzoekers nodig.

Het LUMC is primair een kennisinstelling. De patiëntenzorg vindt plaats in samenhang met onderzoek en onderwijs. Dit betekent dat het accent ligt op bijzondere zorg.

Topklinische zorg
Het LUMC levert topklinische zorg. Dat is zorg die alleen mag worden uitgevoerd in een ziekenhuis dat daarvoor van de minister toestemming heeft verkregen, door middel van de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen.

Topreferente zorg
Daarnaast levert het LUMC zorg voor patiënten met een bijzondere aandoening, topreferente zorg. Topreferente zorg is duur. Daarom geeft de overheid de UMC’s extra geld. Zo kunnen de UMC’s ervoor zorgen dat ook patiënten met bijzondere of gecompliceerde aandoeningen altijd ergens in Nederland de juiste zorg krijgen. Nu, maar ook in de toekomst.

Kenniscentrum
Zo fungeert het LUMC ook als een kenniscentrum voor maatschappelijke vraagstukken rond volksgezondheid, in de regionale regiefunctie en als centrum voor na- en bijscholing voor medische professionals. De driehoek met de Universiteit Leiden en het Leiden Bio Sciencepark creëert unieke mogelijkheden voor medische innovatie in en rond Leiden.

Willem-Alexander Kinderziekenhuis
Het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) van het LUMC is een modern, comfortabel en kindvriendelijk centrum voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Het combineert een op het kind gerichte omgeving met de voordelen van de directe nabijheid van alle specialismen. Ons kinderziekenhuis bestaat uit verschillende verpleegafdelingen, een afdeling voor dagverpleging en de polikliniek.