Onze missie is het aanbieden van een full-service en open-access infrastructuur voor R & D in nanotechnologie

NanoLabNL is de Nederlandse nationale faciliteit voor nanotechnologisch onderzoek. Het heeft vrije toegang en kan worden gebruikt door wetenschappers en bedrijven. Het heeft 5 locaties in Nederland: Twente, Delft, Eindhoven, Groningen en Amsterdam. Het ondersteunt wetenschappers bij hun onderzoek en ondersteunt bedrijven bij het verbeteren of vernieuwen van hun producten / productieproces en / of bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Tot slot wil het bijdragen aan de versterking van Nederland als kenniseconomie.

Partners

De partners van NanoLabNL en hun laboratoria zijn:

Samen bestrijken de acht partners op 5 locaties (Twente, Delft, Eindhoven, Groningen en Amsterdam) het grootste deel van het land en bieden een zo breed mogelijk spectrum aan nanotechnologie-faciliteiten voor onderzoekers in Nederland.

Baanbrekend onderzoek door TNO en TU Delft

De locatie Delft bestaat uit de partners Kavli NanoLab DelftElse Kooi Lab (beide aan de TU Delft) en TNO NanoLab Delft. Al deze laboratoria bevinden zich in het Van Leeuwenhoek Laboratorium (VLL).

Het Van Leeuwenhoek Laboratorium (VLL) is een van de grootste onderzoeksfaciliteiten voor nanotechnologie in Europa. Het is uniek omdat het het enige laboratorium is waar een nationale onderzoeksorganisatie en een toonaangevende technologie-universiteit hun krachten bundelen om het buitengewone te creëren.

Deze state-of-the-art faciliteit is het resultaat van tientallen jaren baanbrekend onderzoek door TNO en de TU Delft. Of het nu gaat om wetenschap, onderwijs, R & D of zakelijke kansen: Delft staat wereldwijd aan de basis van nanotechnologische innovaties.

Het lab bestaat uit 6000 m2 lab- en kantoorruimtes, een uitgebreide cleanroom van 3000 m2 en vele (vacuum) onderzoeksopstellingen. Typische faciliteiten zijn bijv. lithografie-apparatuur, plasma-opstellingen, wet chemical processing, thin-film depositie en geavanceerde inspectietechnologieën (SEM, HIM, XPS en optische microscopie). Toepassingsrichtingen bestaan onder andere uit de halfgeleiderindustrie, ruimteonderzoek, en kwantumtechnologie.