De opleiding Obductieassistent is een opleiding op MBO-niveau. Je leert onder andere hoe je in- en uitwendig onderzoek doet aan het lichaam van een overledene. En je leert hoe je samen met de patholoog of assistent-patholoog in opleiding de doodsoorzaak van iemand kunt vaststellen. Maar ook bestudeer je bijvoorbeeld welke lichamelijke schade een ziekte of een ongeval kan veroorzaken. Rijn IJssel

Meestal ben je werkzaam in het mortuarium of de obductiekamer van een ziekenhuis. Tijdens deze opleiding krijg je les van ervaringsdeskundigen zoals pathologen, anatomen, ziekenhuishygiënisten en analisten.

Diploma’s
Om de opleiding Obductieassistent te volgen heb je een VMBO-diploma nodig met minimaal de basisberoepsgerichte leerweg. Leren en werken worden gecombineerd. Je moet werkzaam zijn in de gezondheidszorg en bij minimaal tien obducties hebben geassisteerd. Bij aanvang van de opleiding moet je hiervan een verklaring overleggen. Wanneer je niet hebt geassisteerd bij tien obducties kun je de vereiste ervaring ook opdoen door middel van een stage. Bijvoorbeeld bij een ziekenhuis of een mortuarium. Je moet deze stage dan wel zelf regelen.

Vier modules
De opleiding bestaat uit vier modules. Iedere module bestaat uit 4 dagdelen inclusief toets. De totale cursus duurt 1 jaar. Elke module behandelt een specifiek onderwerp. Deze onderwerpen zijn:

  • Hygiëne en veiligheid tijdens de obductie
  • Obductie van de borst en buikholte
  • Weefsel en orgaanpreparatie
  • Obductie van schedel en ruggenmerg

Verder leer je hoe je diverse oplossingen en preparaten maakt die je vervolgens gebruikt om onderzoek mee te doen. Daarnaast leer je hoe je het lichaam van een overledene na een obductie weer optimaal kunt herstellen zodat de nabestaanden waardig afscheid kunnen nemen.

Tijdens deze modules leer je verder alles over onderhoud zoals bijvoorbeeld het desinfecteren van ruimten, materialen, instrumentaria en obductietafels.

Bron: youchooz.nl

Afronding
Elke module wordt afgesloten met een toets. Als je deze haalt, krijg je een deelcertificaat uitgereikt. Wanneer je alle vier modules hebt gehaald, ontvang je het Certificaat Obductieassistent, erkend door de Stichting Opleiding Vesalius (S.O.V.) in samenwerking met het ROC Rijn IJssel College te Arnhem.

AchtergrondinformatieNVOA Vesalius
In 1993 is door de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging voor Obductieassistenten, Overledenenverzorgers en Thanatopracteurs (N.V.O.A. Vesalius) de ontwikkeling gestart van de Bijscholingscursus Obductieassistenten. Dit met als doel de erkenning en professionalisering van het beroep van obductieassistent. Deze bijscholingscursus is door N.V.O.A. Vesalius overgedragen aan de Stichting Opleidingen Vesalius (SOV). Vanaf juni 2000 draagt Rijn IJssel Training & Opleiding zorg voor de uitvoering via de afdeling Laboratorium & Research van Rijn IJssel.

Meer informatie
Kijk op onze site voor meer informatie via deze link. 

Voor overige vragen:

Rijn IJssel Training & Opleiding
026 3537260
training-opleiding@rijnijssel.nl