De zorg kampt al jarenlang met een personeelstekort. Spreek je mensen uit de branche, dan spatten vaak de liefde voor hun werk en bevlogenheid er vanaf.

Toch is het moeilijk om genoeg medewerkers te vinden voor al het werk. Het soms fysiek zware werk en de hoge werkdruk schrikken namelijk veel mensen af. De mismatch tussen de vraag naar en het aanbod van personeel, zorgt ervoor dat mensen niet altijd de functie vervullen die het beste bij hen past. Dit kan leiden tot een bore-out of burn-out. Hieronder lees je meer over deze aandoeningen, en wat werkgevers eraan kunnen doen.

Symptomen van een bore-out- of burn-out

Hoe je een burn-out of bore-out kunt herkennen? Zowel burn-out als bore-out symptomen zijn onder meer vermoeidheid (ook bij weinig of geen inspanning), een ontevreden en lusteloos gevoel, slapeloosheid, concentratieverlies en mogelijk zelfs een afkeer van werk. Dit alles kan vervolgens leiden tot een afnemende productiviteit, een vermoeid gevoel, verminderde betrokkenheid, een hoger verzuim en vroegtijdig vertrek bij een organisatie.

Het verschil tussen een bore-out en burn-out

Zowel een bore-out als burn-out worden veroorzaakt door stress. Het verschil tussen de twee aandoeningen zit hem in de oorzaak van de stress. Bij een bore-out ga je je letterlijk ziek door verveling voelen. Je ontwikkelt een negatieve mentale toestand door veel repetitief werk, omdat je overgekwalificeerd bent of omdat je te weinig verantwoordelijkheden of taken hebt. En wat is een burn-out dan? Bij een burn-out ontstaat de stress juist door overbelasting. Bijvoorbeeld door te weinig ontspanning, een te hoge werkdruk of teveel werk.

Dit kunnen medewerkers en werkgevers doen om een bore-out of burn-out te voorkomen

Zowel medewerkers zelf als hun werkgever hebben er baat bij een bore-out of burn-out te voorkomen. Werkgevers kunnen hieraan een positieve bijdrage leveren door goed in de gaten te houden of de werkdruk acceptabel blijft. En proberen de capaciteiten van de afzonderlijke medewerkers zo goed mogelijk te laten matchen met de taken. Verder kan ook kan een anoniem tevredenheidsonderzoek nuttige informatie opleveren, net als een open werkomgeving creëren waar op praten over mentale zaken geen taboe heerst.

Medewerkers zelf hebben ook een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om het voorkomen van een bore-out of burn-out. Zo kan een leidinggevende bijvoorbeeld niet weten dat iemand ongelukkig is met zijn of haar taken, als hij of zij dit nooit aangeeft. Ook is het heel belangrijk om aan te geven of de werkdruk niet te hoog of juist te laag is. Tot slot is het ook goed om zelf stress te verlagen door tijdens pauzes echt even een rustmoment in te lassen, bijvoorbeeld door te gaan wandelen. 

Iedereen heeft er voordeel aan

Voorkomen van een bore-out of burn-out is echt een win-winsituatie. Enerzijds heb je blije, gezonde medewerkers, anderzijds hebben organisaties geen extra kosten vanwege een hoog ziekteverzuim. Meer aandacht voor stresspreventie zou zeker in de zorg een positief effect kunnen hebben op het (relatief hoge) ziekteverzuim.

Bron: ruudmeulenberg.nl