Pleisters, verband en incontinentiemateriaal die voorzien zijn van een sensoren beginnen steeds meer aan populariteit te winnen. Zorgaanbieders kunnen op deze manier patiënten 24 uur per dag in de gaten houden

Ook als ze thuis het behandeltraject afmaken. Op welke manier worden deze sensoren precies toegepast in de zorg?

Behandeling COVID-19

Sinds een paar maanden wordt een slimme pleister ingezet bij de behandeling van coronapatiënten in verschillende ziekenhuizen. De pleisters, voorzien van draadloze sensoren, zijn ontwikkeld door Philips in samenwerking met verschillende zorgaanbieders. Zo kunnen patiënten continu worden gemonitord en wordt het ziekenhuispersoneel beter beschermd. De afgelopen tijd bleek dat veel artsen en verpleegkundigen onvoldoende beschermingskleding droegen tijdens de behandeling van COVID-19. De sensor kan zowel de ademfrequentie als de hartslag van de patiënt in de gaten houden. Daarmee kan worden voorkomen dat er te laat wordt ingegrepen bij complicaties.

Incontinentiemateriaal

Ongeveer de helft van de ouderen boven de 60 jaar heeft weleens last van ongewenst urineverlies. Met name ouderen in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen hebben hiermee maken. Met incontinentiemateriaal kan dit worden opgevangen, maar het kan wel leiden tot lekkages en huidproblemen. Een slimme versie biedt nu uitkomst. De draadloze sensor in het materiaal houdt het vochtgehalte bij en geeft een signaal naar de smartphone van de verpleegkundige als het incontinentiemateriaal vervangen dient te worden. Zo kunnen onnodige controles worden voorkomen en wordt er alleen ingegrepen als het daadwerkelijk nodig is. In 2018 won Abena, een Deense leverancier van zorgproducten, de Nationale Zorginnovatieprijs, vanwege hun innovatieve slimme incontinentiemateriaal.

Chronische wonden

Jaarlijks hebben ongeveer een half miljoen Nederlanders last van moeilijk te helen wonden, oftewel chronische wonden. Het zijn geen wonden die voor altijd blijven zitten, maar ze genezen niet binnen de verwachte periode. En wanneer het helingsproces te veel tijd in beslag neemt kan het tot ernstige complicaties leiden. Patiënten hebben lange intensieve behandelingen nodig, omdat er niet tijdig wordt ingegrepen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid van de patiënt, maar het leidt ook tot hoge zorgkosten. Zo worden in de VS deze kosten geraamd op 8,2 miljard dollar. Inmiddels wordt er veel getest met de inzet van sensoren die real-time het helingsproces van de wond in de gaten houden. Dit gebeurt op basis van elektroden en geluidsgolven. Ook kan de pH-waarde en de temperatuur continu worden gecontroleerd. De arts of verpleegkundige ontvangt een seintje op de smartphone als het helingsproces niet naar behoren verloopt.

Bron: gelderlander.nl, verbandmagazijn.nl, woundcarestakeholders.org