Bij een blessure of overbelasting grijpen veel mensen direct naar gel packs
Maar de werking ervan hangt sterk samen met het moment waarop je ze gebruikt. Te vroeg of juist te laat toepassen kan het herstel beïnvloeden, vooral bij acute letsels zoals kneuzingen, verstuikingen of spierverrekkingen. Timing is hier alles.

Wat er gebeurt als gel packs te laat worden gebruikt
Wanneer gel packs pas ná de eerste fase van een blessure worden ingezet, kan hun effect beperkt zijn. In de acute fase van een letsel – meestal de eerste 48 uur – is het lichaam bezig met het opbouwen van een ontstekingsreactie. Dit gaat vaak gepaard met zwelling, warmte en pijn. Gel packs helpen in deze fase om de zwelling te beperken en pijn te verzachten.
Wordt de gel pack pas later gebruikt, wanneer de zwelling al grotendeels is ingetreden, dan kan het lichaam al volop bezig zijn met genezing. Koelen heeft dan nog maar weinig invloed op ontstekingsprocessen. In sommige gevallen kan een te laat moment van koelen juist een stagnerend effect hebben, vooral als het herstellende weefsel opnieuw afgekoeld wordt terwijl het warmte nodig heeft voor doorbloeding en celactiviteit.
Gel packs en het herstel van een spierverrekking
Bij een spierverrekking is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen rust, koeling en geleidelijke mobilisatie. Gel packs zijn in de eerste fase handig om de ontstekingsreactie te dempen en de pijn te verminderen. Maar wanneer je langer wacht met het aanbrengen ervan, kun je het natuurlijke herstelproces juist verstoren.
Een verrekking vraagt na een paar dagen juist om warmte, niet om langdurige koude. Het langdurig blijven gebruiken van gel packs nadat de acute fase voorbij is, kan de doorbloeding remmen en het herstel vertragen. Het is daarom essentieel om te weten wanneer je moet stoppen met koelen en eventueel overstappen op warmtebehandelingen.
Een betrouwbare plek voor informatie over herstelproducten, zoals gel packs, is Pedimarkt. Hier vind je een overzicht van toepassingen en wanneer een bepaalde aanpak het meest geschikt is.
Gel packs gebruiken direct na een verstuiking
Bij een verstuiking is snelheid van handelen belangrijk. Zodra de blessure ontstaat – bijvoorbeeld bij het omzwikken van een enkel – is het verstandig om zo snel mogelijk een gel pack te gebruiken. Koelen in de eerste 20 tot 30 minuten helpt om interne bloedingen te beperken en voorkomt dat de zwelling uit de hand loopt.
Herhaald koelen in blokken van 15 tot 20 minuten met tussenpozen van minstens een uur kan in de eerste 48 uur verlichting geven. Het is wel belangrijk om altijd een doek tussen de huid en de gel pack te plaatsen om bevriezing van de huid te voorkomen.
Bron: pedimarkt.nl