Prediabetes komt steeds meer voor. Zowel in Nederland als in de rest van de EU

Artsen spreken over een tsunami aan diabetici die op komst is, want prediabetes resulteert vaak in diabetes (type 2). Momenteel hebben zo’n 1,5 miljoen Nederlanders prediabetes, en ruim een miljoen diabetes type 2. Het moge duidelijk zijn dat er met recht gesproken wordt van een volksziekte.
Wat is prediabetes?
Prediabetes is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel hoger is dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om te worden aangeduid als diabetes type 2. Het is een waarschuwingssignaal van het lichaam. Prediabetes is het voorstadium van diabetes. Het goede nieuws is dat prediabetes vaak omkeerbaar is met de juiste aanpassingen in dieet, beweging en door te meten met hulpmiddelen zoals een glucosemeter.
Wanneer prediabetes niet wordt aangepakt, kunnen de gevolgen ernstig zijn. De bloedsuikerwaarden blijven hoog, waardoor er een verhoogd risico is op het ontwikkelen van type 2 diabetes. Ook andere ernstige gezondheidsproblemen kunnen hierbij optreden, zoals hartziekten, beroertes, nierziekten, en schade aan de ogen. Het is belangrijk te begrijpen dat prediabetes vaak geen duidelijke symptomen vertoont, waardoor veel mensen zich niet bewust zijn van het verhoogde risico.
Ook kan prediabetes leiden tot insulineresistentie, waarbij de cellen van het lichaam minder goed reageren op insuline. Insuline is het hormoon dat nodig is om glucose uit het bloed in de cellen te krijgen. Na verloop van tijd kan dit de functie van de alvleesklier beschadigen, wat de bloedsuikercontrole verder verstoort.
Risicogroepen
Prediabetes kan iedereen overkomen. Er zijn bepaalde risicofactoren die de kans vergroten:
- Leeftijd: Mensen boven de 45 jaar hebben een verhoogd risico
- Overgewicht: Vooral vet rond de buik, verhoogt het risico op insulineresistentie
- Familiegeschiedenis: Diabetes in de familie vergroot de kans op prediabetes
- Inactiviteit: Weinig lichaamsbeweging kan bijdragen aan de ontwikkeling van prediabetes
- Zwangerschapsdiabetes: Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, lopen een hoger risico om later prediabetes of type 2 diabetes te ontwikkelen
Prediabetes omkeren
Een van de belangrijkste manieren om prediabetes te beheersen en zelfs om te keren, is door de bloedsuikerspiegel goed in de gaten te houden. Een glucosemeter is een handig hulpmiddel om de bloedsuikerspiegel thuis te meten en biedt waardevolle inzichten in hoe het lichaam reageert op verschillende voedingsmiddelen, activiteiten en andere levensstijlfactoren.
Stap 1: Gebruik een glucosemeter
Een glucosemeter meet de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed. Door regelmatig je bloedsuikerspiegel te controleren, krijg je inzicht in de invloed van voeding en leefstijl op de bloedsuiker. Bij prediabetes is het vooral belangrijk om de bloedsuikerwaarden regelmatig te meten, vooral na maaltijden. Dit helpt om te bepalen welke voedingsmiddelen en gewoonten effect hebben op je bloedsuiker, zodat je hierop kunt inspelen.
Een overzicht van glucosemeters staat op diabetesmagazijn.nl, een specialist op het gebied van diabeteshulpmiddelen.
Stap 2: Pas dieet aan
Een gezond dieet met veel vezels, groenten, magere eiwitten en volle granen kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Het vermijden van geraffineerde suikers, bewerkte voedingsmiddelen en een overmatige inname van koolhydraten kan ook nuttig zijn. Door de glucosemeter te gebruiken, kun direct gezien worden welke voedingsmiddelen een stijging in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.
Stap 3: Verhoog lichamelijke activiteit
Beweging is een van de meest effectieve manieren om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Lichaamsbeweging helpt het lichaam om insuline efficiënter te gebruiken, wat de bloedsuikerregulatie verbetert. Het maakt niet uit of het gaat om wandelen, fietsen, zwemmen of krachttraining: regelmatig bewegen helpt om de bloedsuikerwaarden te verlagen.
Stap 4: Behoud een gezond gewicht
Afvallen kan significant helpen bij het omkeren van prediabetes. Het verliezen van zelfs een klein percentage van het lichaamsgewicht kan de insulinegevoeligheid verbeteren en de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Door de bloedsuiker na een maaltijd te meten, kun gezien worden hoeveel effect bepaalde gewichtsverliesstrategieën hebben op de bloedsuikercontrole.
Stap 5: Raadpleeg een arts
Hoewel zelfmonitoring met een glucosemeter enorm nuttig is, is het altijd belangrijk om met een arts te overleggen bij het aanpassen van het dieet of de trainingsroutine. Een arts kan helpen bij het bepalen van streefdoelen voor de bloedsuikerspiegel en kan aanvullende begeleiding bieden over hoe prediabetes effectief te lijf kan worden gegaan.
Bron: diabetesmagazijn.nl