Heeft jouw kindje last van diarree? Dan is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

Als je zoon of dochter te veel vocht verliest, kan hij of zij namelijk uitdrogen. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Daarom vertellen we je in dit artikel hoe je uitdroging door diarree bij je kind kunt voorkomen en eventueel kunt behandelen.

Hoe ontstaat diarree?

Diarree ontstaat meestal door een virus in de darmen en wordt daarom ook wel buikgriep genoemd. Door het virus ontstaat er een ontsteking in de darmwand waardoor de darmwand minder vocht kan opnemen. Het vocht dat wordt opgenomen blijft daardoor in de darmen zitten en zorgt ervoor dat de ontlasting dun en waterig wordt.

Buikgriep is besmettelijk. Je kind kan het oplopen als hij of zij naar een toilet gaat waar iemand anders met buikloop op heeft gezeten of als het zijn of haar handen niet heeft gewassen voor het eten. Je kind kan ook diarree krijgen door een voedselvergiftiging of als hij of zij te veel vruchtensap, light dranken en melk of melkproducten binnenkrijgt.

Hoe herken je diarree bij je kind?

Diarree zorgt voor vervelende klachten. Je kind heeft waterige ontlasting die hij of zij moeilijk op kan houden waardoor het vaak naar het toilet moet. Je kind kan er ook een opgeblazen buik of buikkramp door krijgen en zich moe en slap voelen. Ook misselijkheid en overgeven komen veel voor.

Door de buikgriep en de vele toiletbezoeken verliest je kind meer vocht dan normaal waardoor uitdroging een risico wordt. Tekenen van uitdroging zijn sufheid en lusteloosheid, een droge mond, vermoeidheid of duizeligheid, koude armen en benen en een droge luier (bij baby’s). Je kind plast meestal weinig en de urine die er wel uitkomt heeft een donkere kleur. 

Hoe voorkom je uitdroging bij je kind?

Het belangrijkste advies om uitdroging bij je kind te voorkomen is om het veel te laten drinken. Dat geldt vooral als je kind veel moet overgeven of vaak waterdunne diarree heeft.

Heb je een baby en geef je borst- of flesvoeding? Dan kan je dat gewoon blijven doen. Als je baby moeilijk drinkt, bijvoorbeeld doordat hij of zij veel moet overgeven, kan het helpen om flesvoeding te verdunnen.

Als het drinken van melk niet lukt, kun je je kind ook water geven. Let op: kinderen onder de zes maanden kunnen beter geen water drinken. Overleg dan dus wel altijd eerst met je huisarts of je je baby water kan geven.

Oudere kinderen kun je wel gewoon water laten drinken. Geef je kind een klein beetje vocht, bijvoorbeeld om de vijf minuten een klein slokje. Zo is de kans groot dat hij of zij voldoende vocht binnenkrijgt. Als het overgeven minder wordt, kan je hem of haar weer grotere hoeveelheden water tegelijkertijd laten drinken en hoeft het niet meer om de vijf minuten.

Het kan ook helpen om je kind ORS te geven. Behalve vocht verliest je kind namelijk ook suikers en zouten. ORS staat voor Oral Rehydration Solution en is een mengsel van suikers en zouten, die ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt. ORS is een veilig middel voor kinderen van alle leeftijden.

Er is zowel ORS als kant-en-klare drank en als oplospoeder. Bij oplospoeder maak je het drankje zelf door het op te lossen in water. Sommige kinderen vinden ORS niet lekker. Als het niet lukt om je kind ORS te geven, geef hem of haar dan iets anders te drinken of een waterijsje. Het belangrijkste is namelijk dat je kind vocht binnenkrijgt. Kan je kind helemaal niet drinken? Raadpleeg dan je huisarts. Doe dit ook als je kind zich suf voelt of lamlendig is en/of een halve dag geen natte luiers meer heeft gehad of heeft geplast.

Diarree gaat meestal vanzelf weer over

Zorg er dus voor dat je kind genoeg vocht binnenkrijgt zodat hij of zij niet uitdroogt. Diarree gaat meestal vanzelf weer over en je kind zal het moeten uitzieken. Gelukkig is je kind er in de meeste gevallen weer snel van hersteld. Raadpleeg de huisarts als het niet lukt om voldoende vocht binnen te krijgen.

Bron: kruidvat.nl