Morgen is groen bij AOC Oost

En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen leven. Daar zijn veel groene handen voor nodig. Nu en in de toekomst. Doe je mee? In de vertrouwde wereld van AOC Oost beleef je groen onderwijs: je ruikt de bloemen, voelt de dieren, proeft het voedsel en werkt aan schone techniek. Zo bouw je in de praktijk van nu aan de groene wereld van morgen.

Locaties en Opleidingen

AOC Oost verzorgt (Voorbereidend) Middelbaar Beroepsonderwijs voor natuur, voeding en leefomgeving op vestigingen in Almelo, Borculo, Doetinchem, Enschede en Twello. Daarnaast verzorgt het in company bedrijfsopleidingen en advies vanuit het opleidingscentrum Groeipunt. Het College van Bestuur en de Centrale Services zijn gevestigd in Lochem. AOC Oost heeft 550 medewerkers en ruim 5600 leerlingen, studenten en deelnemers.

Je werkt als voedingsmiddelentechnoloog bij een sausenfabriek. De smaak van de ketchup wijkt ineens af. Je legt het proces stil en zorgt dat de ingrediënten weer goed gemengd zijn. Deze ketchup moet exact dezelfde smaak hebben, daarom is het ook een A-merk waar klanten graag iets meer voor betalen. En dan bellen drie medewerkers af voor de ploegendienst. Geen probleem voor jou, want je weet door snel te handelen hoe je de productie door kunt laten gaan. Je werkgever gaat een nieuwe sportdrank produceren en jij wordt betrokken bij de voorbereidingen. Spannend, want het gaat om een totaal nieuw product. Door jouw inbreng zien de flesjes die van de lopende band rollen er fantastisch uit en is het product lekker, veilig én gezond!
Eten en drinken doen we elke dag en op ieder moment. Als voedingsmiddelentechnoloog heb je een belangrijke zelfstandige functie. Je zorgt dat voedsel goed, lekker en veilig wordt verwerkt of van de band rolt. Zit er een kink in de kabel, dan weet jij waarom. Kan er iets verbeterd worden, dan weet jij hoe. Verder kun je snel ingrijpen en ben je niet bang om drastische maatregelen te nemen (je legt bijvoorbeeld een productieband met 30 inpakkers stil omdat er een fout in de datering van het product zit). Je plant de productie en zorgt dat die planning wordt gehaald. Je rapporteert naar je baas en geeft zelf leiding als dat nodig is.

Iets voor jou?

Je leert hoe je voedsel op een veilige en hygiënische manier bereidt en verwerkt. Je ontwikkelt verschillende producten en bewaakt de kwaliteit. Je werkt met toetjes, pizza’s, frisdranken, chips, ijs, kaas, beschuit, patat, worst, salades en ga zo maar door. Je neemt deel aan een masterclass banket en doet mee wedstrijden wie de beste hamburgers kan maken. Je leert hoe je leiding geeft aan de operators (werknemers die producten bijvoorbeeld verwerken en inpakken). Na je studie kom je in een heel diverse wereld terecht. Je kunt proberen nog lekkerder snacks te produceren of, als je commercieel bent ingesteld, bijvoorbeeld een nieuwe soepsoort helpen introduceren die lekker vers smaakt! Of je gaat ervoor zorgen dat anderen perfect hun werk kunnen doen.

Wat zijn je beroepsmogelijkheden?

Productontwikkelaar Kwaliteitscontroleur Medewerker bakkerij Voedingsmiddelentechnoloog Keurmeester bij Keuringsdienst van Waren Voorman bierbrouwerij Medewerker bij groenten en fruitverwerkend bedrijf Logistiek manager Specialist product en proces, of doorstuderen tot Voedingsdeskundige / Diëtist(e).