Anesthesiemedewerker

Wie denkt aan een carrière in een ziekenhuis, denkt al gauw aan artsen en verpleegkundigen, maar je kan ook solliciteren als anesthesiemedewerker.

Voor deze opleiding kan je solliciteren bij één van de onderstaande ziekenhuizen.

Als je aangenomen wordt, meldt je leidinggevende je aan voor de opleiding.

Een operatie is altijd en voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis. Het onder narcose gaan kan een beangstigende ervaring zijn. Als anesthesiemedewerker zorg je er, samen met de anesthesist, voor dat dit zo goed mogelijk verloopt. Je hebt de zorg voor de patiënt vanaf het moment dat deze onder lokale of gehele anesthesie wordt gebracht tot en met het ontwaken in de uitslaapkamer. Tijdens de operatie bewaak je de patiënt zorgvuldig en in overleg met de anesthesist zorg je ervoor dat de patiënt geen hinder ondervindt van de operatie of ingreep. Tijdens je werk maak je gebruik van apparatuur, observeer je voortdurend de reacties van de patiënt en voer je diverse controles uit. Naast een gedegen kennis van de technische aspecten van het vak is de omgang met de patiënt een belangrijk onderdeel van het werk. Opereren is ook teamwork. Als anesthesiemedewerker ben je lid van het chirurgisch en anesthesiologisch team. Een goede samenwerking met alle leden van dit team is van essentieel belang voor het succesvol uitvoeren van operaties. Is dit wat je zoekt dan is deze opleiding iets voor jou.

Lees meer ….

Operatieassistent

Als operatieassistent ondersteun je de chirurg. Je zorgt voorafgaand aan de operatie dat alle benodigdheden aanwezig en steriel zijn, checkt of alles werkt en zorgt dat de patiëntengegevens aanwezig zijn. Op het juiste moment moet je ervoor zorgen dat de chirurg de benodigde instrumenten of medicamenten krijgt. Je moet altijd minstens één stap vooruit denken. Je zorgt ervoor dat alles steriel is en blijft, controleert de hoeveelheid bloed die de patiënt verliest, bedient de apparatuur en onderhoudt de contacten met de wereld buiten de operatiekamer.

De opleiding
De opleiding vindt plaats in het Erasmus MC, duurt drie jaar en staat onder toezicht van het College Ziekenhuisopleidingen.
Het Erasmus MC betaalt de opleiding en het studiemateriaal. Het opleidingsprogramma bestaat uit een beroepsvoorbereidende periode van zes maanden, waarin je het minimumloon krijgt. Bij goede resultaten voor theorie en praktijk krijg je van ons een leer-arbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding. De opleiding start jaarlijks in september en maart (bij voldoende aanmeldingen). Zowel Erasmus MC- centrumlocatie, Erasmus MC-Sophia als Erasmus MC-Daniel den Hoed participeren in de opleiding.

Toelatingseisen
Ben je minimaal 17 jaar en 7 maanden en heb je een havo-diploma met profiel ‘Natuur en Gezondheid’ of ‘Natuur en Techniek’, dan voldoe je aan de toelatingseisen voor de opleiding.
Ben je al verpleegkundige (A, mbo-vp, hbo-v), dan ben je ook gekwalificeerd. In dat geval behoort een EVC-procedure (eerder verworven competenties) tot de mogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden
Na de opleiding ben je vrij om te solliciteren naar een baan bij elke zorginstelling. De vooruitzichten op een baan in dit vakgebied zijn goed. Bovendien heb je veel mogelijkheden om je te ontwikkelen. Je kunt je verder verdiepen en specialiseren, maar je kunt ook kiezen voor een management-, praktijkopleiders- of docentenopleiding.

Lees meer …