Je hebt je havo- of vwo-diploma bijna binnen. Het is tijd om een vervolgstudie te kiezen. Of je bent dadelijk klaar met je mbo-opleiding. Ga je daarna naar het hbo of de universiteit? Wil je weten welke studies goed bij jou passen? Op deze pagina hebben we websites verzameld die je kunnen helpen bij je studiekeuze.

Er valt veel te kiezen. En er zijn veel verschillende sites die je kunnen helpen bij het maken van je keuze.Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

 • Studeermeteenplan.nl is van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en biedt een handig overzicht van websites en het laatste nieuws over bijvoorbeeld de veranderingen in de studiefinanciering en de toelatingseisen. Als aankomend student wil je een vliegende start maken aan je hbo of wo opleiding. Studiekeuze 123
 • Studiekeuze123 levert onafhankelijke en betrouwbare studiekeuze-informatie over het hoger onderwijs zonder dat commerciële belangen een rol spelen. Je kunt op deze site verschillende manieren je studiekeuze selecteren; vanuit een studie, vanuit een instelling of vanuit een stad. Als je nog geen idee wat je wilt gaan studeren, kan je ook op de site een interessetest doen. Je vindt ook informatie over toelatingseisen, arbeidsgegevens en baanprognoses, studentenoordelen, open dagen etc. Ook kun je simpel jouw gekozen opleidingen met elkaar vergelijken. Zo kan je zien hoeveel collegegeld je moet betalen, hoe studenten de opleidingen ervaren en wanneer je moet beginnen aan de opleiding.
 • KiesMBO.nl is een studiekeuze portaal speciaal gericht op de mogelijkheden die het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt.KiesMBO is de nieuwe mbo-portal voor studie- en beroepskeuze. KiesMBO.nl toont jongeren, hun ouders en docenten hoe het mbo werkt, de talloze mogelijkheden die het mbo biedt en helpt bij het maken van een goede keuze voor een mooie toekomst. Hoe werkt het mbo? Welke beroepen vind ik interessant en uit welke opleidingen kan ik dan kiezen? Hoe groot is de kans op stage, leerbaan en werk? Waar kan ik een open dag bezoeken? De jongere die zelfstandig of samen met zijn ouders Kiesmbo.nl verkent, vindt antwoord op deze en andere vragen. Ook voor docenten en decanen is Kiesmbo.nl een waardevolle tool, bijvoorbeeld ter ondersteuning van de lessen loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB). MBO Stad is onderdeel van KiesMBO.nl. Op MBO Stad krijg je een goed beeld van welke beroepen er zijn en in welk domein je ze vindt. Je kunt er meteen zien of er een school bij jou in de buurt is voor het beroep dat je leuk vindt. Ook vind je er de open dagen van die scholen. KiesMBO.nl is in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ontwikkeld door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), in samenwerking met de MBO Raad, de VO-raad, het georganiseerd bedrijfsleven en jongerenorganisaties.
 • Wil je gaan studeren? Ben jij op zoek naar een opleiding? Vind jouw opleiding met Studentum.nl. Studentum.nl helpt jou met het vinden van informatie over opleidingen zodat jij de juiste studiekeuze kunt maken. Op Studentum.nl vind je opleidingsniveaus zoals MBO-opleiding, HBO-bachelor, HBO-master, WO-bachelor, WO-master, MBA, Post-graduate, Associate degree en Studeren in het buitenland. Voor elke studie is de belangrijkste informatie verzameld die je nodig hebt om verschillende opleidingen makkelijk te vergelijken op vereisten zoals vooropleiding, profiel, kosten, woonruimte, etc. Op Studentum.nl kun je ook eenvoudig meer informatie bij scholen aanvragen. Succes met het vinden van jouw opleiding!
 • Test jezelf gratis op de site van Testcentrum Groei. De uitslag verschijnt direct en zonder registratie van deelnemersgegevens. Bijvoorbeeld:
  – Gratis leerstijlentest
  – Gratis persoonlijkheidstest
  – Gratis competentietest

 • JobPersonality 2Wil je weten welke beroepen het beste bij jou passen? Met behulp van deze gratis beroepskeuzetest kan je ontdekken hoe je scoort op de zes persoonlijkheidskenmerken voor beroepskeuze en welke beroepen hierbij passen. Deze test is kort en gebaseerd op cartoons en geschikt voor alle opleidingsniveaus en leeftijden. Door het gebruik van afbeeldingen en relatief weinig taal is de test zeer toegankelijk. In de uitslag kun je zien waarom bepaalde beroepen goed bij je persoonlijkheid passen. Vervolgens kun je met de beroepenzoeker nog meer passende beroepen vinden.
 • kwaliteitszegel-keuzegids-hbo-2021De Keuzegids.nl is de enige onafhankelijke gids die de kwaliteit van opleidingen kritisch beoordeelt en vergelijkt. Daarnaast vind je hier ook informatie over Baankansen en startsalarissen na de opleiding. Er zijn vijf edities: MBO, HBO voltijd, Universiteiten, Masters, Deeltijd & Duaal, Middelbare Scholen. Zo’n gids kost wel per editie EUR 29,95

Wij hopen natuurlijk dat je als student de geschikte opleiding en de juiste onderwijsorganisatie kunt vinden. Heel veel succes! Als je nog een tip hebt, mail ons dan.