In het techniekcollege zijn de techniekopleidingen van Arcus en Leeuwenborgh gebundeld. Samen vormen zij één herkenbare mbo – techniekschool voor Zuid-Limburg.

Door de samenvoeging kunnen wij meer techniekopleidingen aanbieden op vijf locaties in de provincie: Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen, Maastricht Airport en Born.

De opleidingen brachten wij onder in 5 domeinen:

  1. Bouw en Infra
  2. Creatieve technieken
  3. Metaal, elektro en installatietechniek
  4. Mobiliteit, motorvoertuigen en luchtvaart
  5. Procestechniek en Laboratoriumtechniek

Waaronder Opleiding Zorgtechnicus

  • Opleidingsduur: 4 jaar, na 4 jr. certificaat Medisch Technicus A,
  • Opleidingsvorm: MBO – bol (= beroepsopleidende leerweg)
  • Opleidingsrichting”: Elektronische Installaties
  • Locatie: Arcus / Leeuwenborgh Techniek – Schandelermolenweg 21 -6415 GG Heerlen

De opleiding tot Zorgtechnicus is een nieuwe mbo-4 opleiding die wordt verzorgd door Zorgtechniek Limburg in samenwerking met de 3 Limburgse ROC’s (Arcus College, Leeuwenborgh Opleidingen en Gilde Opleidingen). In het eerste jaar van de opleiding wordt een brede technische basis gelegd, aangevuld met kennis van anatomie (kennis van het menselijk lichaam), fysiologie (werking van de organen) en ziektebeelden. Deze kennis heb je nodig om straks goed te kunnen communiceren met professionals uit de medische wereld. Verder wordt er naast de technische vakken veel aandacht besteed aan sociale vaardigheden en communicatie. Als zorgtechnicus functioneer je straks op het snijvlak tussen techniek en zorg. Je komt terecht in zorgsituaties in bijvoorbeeld ziekenhuizen of verpleeghuizen, maar ook bij mensen thuis, waar je een domoticasysteem moet aanleggen.

Mogelijke functie

De vraag naar Zorgtechnici groeit met de dag. Als zorgtechnicus kun je dan ook direct aan de slag. Geen dag is hetzelfde. Zo werk je de ene dag in een zorginstelling en de volgende dag ben je bij mensen als meneer Jansen in huis. Werken bij de facilitaire of technische dienst in een ziekenhuis kan ook. Je bent eigenlijk steeds bezig met het ondersteunen van het zorgproces met technische activiteiten. En wat dacht je van jouw bijdrage bij een bedrijf dat bijvoorbeeld apparaten voor zorgdomotica bouwt, installeert en onderhoudt? Als zorgtechnicus kom je nog eens ergens.