Zuyd draagt bij aan de ontwikkeling van professies en onze regio. Samen met onze omgeving ontwikkelen we nieuwe inzichten en oplossingen voor toekomstige en huidige professionals. We nemen daarin een voortrekkersrol, zijn alleen tevreden met het beste.  Onze medewerkers werken aan drie kerntaken: we leiden vijftienduizend toekomstige professionals op in vijftig bachelor- en masterprogramma’s, ontwikkelen trainingen en opleidingen voor professionals en voeren onderzoek uit in opdracht van bedrijven en instellingen.

Zuyd is een goede keuze. Je kunt bij ons niet alleen terecht voor bijna elke mogelijke bacheloropleiding, maar ook voor een kwalitatief goede opleiding. Persoonlijke aandacht vinden wij erg belangrijk. Onze studenten waarderen dat en vinden de sfeer bij Zuyd bijzonder prettig. Dit jaar zijn 32 opleidingen van Zuyd in de Keuzegids HBO beoordeeld. Daarvan staan er vier op de eerste plaats in hun categorie. Zes opleidingen zijn bestempeld als excellent.

Uitgelichte opleidingen

Verpleegkunde
Werk je graag met mensen en vind je het leuk om daarbij je hoofd, je hart en je handen te gebruiken? Als hbo-verpleegkundige zorg je ervoor dat je patiënt de juiste zorg krijgt. En dat betekent méér dan alleen verzorgen. Je bekijkt wat de patiënt nodig heeft en hoe je dit kunt regelen. Je leert hoe je zorg plant, organiseert en coördineert. Je krijgt geen les in vakken, maar volgt colleges en werkt in groepjes opdrachten uit. Daarvoor bestudeer je bijvoorbeeld:

  • Anatomie en fysiologie: bouw en werking van het lichaam.
  • Pathologie: veranderingen in het lichaam door ziekte.
  • Verpleegkundig rekenen: berekening van bijvoorbeeld de druppelsnelheid van een infuus of een dosis medicatie.
  • Communicatieve vaardigheden: met simulatiepatiënten oefen je gesprekstechnieken.
  • Vaardigheden: wondverzorging of het geven van injecties.

Master Advanced Nursing Practice
Tijdens deze masteropleiding tot verpleegkundig specialist combineer je jouw baan als verpleegkundige met studeren (duaal leren). Jouw werk vormt hierbij het uitgangspunt. Met medestudenten, jouw praktijkopleider en docenten bespreek je werksituaties en zoek je naar nieuwe kennis en vaardigheden. Zo ontstaat een goede wisselwerking tussen theorie en praktijk.

Als verpleegkundig specialist maak je deel uit van een multidisciplinair team van verpleegkundigen, paramedici, psychiaters en medisch specialisten. De competenties vullen elkaar aan. Je traditionele taken als verpleegkundige worden aangevuld met taken op het gebied van zelfstandig medisch handelen, onderzoek en zorginnovatie.

Fysiotherapie
Bij fysiotherapie denken veel mensen aan sporters met een blessure, maar als fysiotherapeut behandel je ook mensen die weinig (kunnen) bewegen zoals ouderen en chronisch zieken. Je leert hoe je mensen met lichamelijke klachten kunt behandelen zodat zij weer zo goed mogelijk de dingen kunnen doen die voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leer je de theorie en vaardigheden die je nodig hebt om je patiënt te helpen.

Ergotherapie
Als ergotherapeut help je mensen die door een ziekte of handicap gewone, dagelijkse dingen niet meer kunnen. Je bespreekt wat er aan de hand is en zoekt naar een oplossing. Je bedenkt aangepast keuken- of schrijfgerei, geeft training in bijvoorbeeld wassen of aankleden, of vraagt hulpmaterialen zoals een rolstoel aan. Je houdt je als ergotherapeut dus niet bezig met zorg. Je leert hoe je cliënten adviseert, traint en coacht. Je moet goed kunnen luisteren en creatieve oplossingen bedenken zodat de persoon weer zelfstandig zijn dingen kan doen. Thuis, op het werk, op school of in de vrije tijd.