Zuyd Hogeschool is een ambitieuze hogeschool in het hart van Europa met drie kernactiviteiten: onderwijs voor studenten, onderzoek voor bedrijven en instellingen, en trainingen en opleidingen voor professionals. Sinds jaar en dag staan diverse opleidingen van ons in de top van de keuzegidsen. Dit komt onder andere door de persoonlijke aandacht voor onze studenten en onze relatieve kleinschaligheid. Bovendien werken wij over de grenzen van vakgebieden heen intensief samen met bedrijven, (kennis)instellingen en overheden. Dit, omdat wij ervan overtuigd zijn dat het in de 21e eeuw niet alleen om kennis gaat, maar ook om het vermogen die kennis in praktijk toe te passen.

Met 14.000 studenten, 50 bachelor-, master- en Associate Degree-opleidingen, 12 vestigingen in 3 steden, 28 lectoraten, gemiddeld 7.000 stages en 2.500 afstudeerprojecten per jaar, én met een voorgeschiedenis die ruim 100 jaar terug gaat, is Zuyd sterk verankerd in Limburg en de Euregio Maas-Rijn. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de economische en maatschappelijke ontwikkelagenda van deze regio.

Uitgelichte opleidingen

Verpleegkunde, Operatieassistent of anesthesiemedewerker
Wil jij gaan werken op een operatieafdeling als operatieassistent of anesthesiemedewerker, kies dan voor een aanvullend programma naast je opleiding tot verpleegkundige. Je volgt lessen chirurgie of anesthesie en een groot deel van de opleiding ben je aan het werk op de operatiekamer. Een pittig programma, want je studeert voor twee beroepen tegelijk. Voor doorzetters dus! Dit programma noemen we ook Technische Leerroute.

Je moet een opleidingsplaats in een ziekenhuis hebben om te kunnen starten met de opleiding. Je stuurt een sollicitatiebrief en CV naar een of meerdere ziekenhuizen waarmee Zuyd samenwerkt, zoals:

  • MUMC+, Maastricht
  • Zuyderland medisch centrum (locatie Sittard-Geleen, locatie Heerlen)
  • Laurentius Ziekenhuis Roermond
  • St. Jans Gasthuis Weert
  • VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg

Verpleegkunde
Verpleegkunde is veel meer dan iemand verzorgen. Van een hbo-verpleegkundige wordt veel meer verwacht. Jij bent ervoor verantwoordelijk dat de patiënt de juiste zorg krijgt. Je bekijkt wat de patiënt nodig heeft en hoe je dit kunt regelen. In de opleiding leer je daarom niet alleen hoe je zorg geeft, maar ook hoe je zorg plant, organiseert en coördineert.

Je krijgt geen les in vakken, maar volgt colleges en werkt in groepjes opdrachten uit. Daarvoor bestudeer je bijvoorbeeld:

  • Anatomie en fysiologie: bouw en werking van het lichaam.
  • Pathologie: veranderingen in het lichaam door ziekte.
  • Verpleegkundig rekenen: berekening van bijvoorbeeld de druppelsnelheid van een infuus of een dosis medicatie.
  • Communicatieve vaardigheden: met simulatiepatiënten oefen je gesprekstechnieken.
  • Vaardigheden: wondverzorging of het geven van injecties.

Master Advanced Nursing Practice
Tijdens deze masteropleiding tot verpleegkundig specialist combineer je jouw baan als verpleegkundige met studeren (duaal leren). Jouw werk vormt hierbij het uitgangspunt. Met medestudenten, jouw praktijkopleider en docenten bespreek je werksituaties en zoek je naar nieuwe kennis en vaardigheden. Zo ontstaat een goede wisselwerking tussen theorie en praktijk.

Fysiotherapie
Bij fysiotherapie denken veel mensen aan sporters met een blessure, maar als fysiotherapeut behandel je ook mensen die weinig (kunnen) bewegen zoals ouderen en chronisch zieken. Je leert hoe je mensen met lichamelijke klachten kunt behandelen zodat zij weer zo goed mogelijk de dingen kunnen doen die voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leer je de theorie en vaardigheden die je nodig hebt om je patiënt te helpen.

Ergotherapie
Als ergotherapeut ondersteun je mensen die door lichamelijke of psychische klachten gewone, dagelijkse dingen niet meer kunnen. Je kijkt naar de problemen maar ook naar wat iemand nog wel kan en zoekt samen naar een oplossing. Je geeft bijvoorbeeld training in aankleden, bedenkt aangepaste schrijf- of keukenmaterialen of geeft advies over hulpmiddelen zoals een rolstoel.