De Vereniging tot bevordering onderzoek Erfelijke Stofwisselingsziekten Nederland is opgericht in 1988 en heeft inmiddels meer dan 150 leden. In 1995 zijn onze Nederlandstalige zuiderburen officieel onderdeel geworden van de vereniging en werd de naam veranderd in Vereniging tot bevordering van onderzoek naar Erfelijke Stofwisselingsziekten in het Nederlandse taalgebied ofwel Vereniging ESN.

Er wordt jaarlijks een meerdaagse voorjaarsbijeenkomst, georganiseerd door een van de metabole centra. Naast de ervaren onderzoekers worden ook jonge onderzoekers aangemoedigd om hun data te presenteren. Tijdens deze bijeenkomst worden de jaarlijkse prijzen uitgereikt: De Wadman-Van Gennip Award, het beste artikel van de afgelopen 2 jaar en de prijs Beste Abstract Voorjaarssymposium. Ook de stimuleringsbeurzen worden toegekend tijdens het voorjaarscongres.

Tevens worden er door de commissie nascholing post-doctorale cursussen georganiseerd voor medisch specialisten, klinisch chemici en overige laboratorium specialisten.