De Vereniging van Scoliosepatiënten is in 1981 opgericht door scoliosepatiënten en ouders van scoliosepatiënten. De vereniging behartigt de medische, maatschappelijke en andere belangen van scoliosepatiënten en hun familie en vrienden.

Wat is Scoliose?

Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Er ontstaat een bocht in de wervelkolom en deze draait om zijn eigen as. De term scoliose komt uit het Grieks en betekent verkromming. Kort gezegd is het een kromme rug. De wervelkolom kan naar één kant kromgroeien, waardoor er één bocht ontstaat, maar meestal zijn er twee bochten. De verdraaiing van de wervelkolom veroorzaakt op borsthoogte aan de rugzijde een bolling van de ribben. Die bolling wordt gibbus genoemd.

Meer weten?

Je kunt bij ons terecht voor betrouwbare informatie. Die informatie vind je op deze website, in onze folders, het boek of op de dvd. Leden krijgen ieder kwartaal het laatste nieuws in het tijdschrift Wervelingen. Verder kun je via de vereniging andere patiënten ontmoeten. Er zijn informatiebijeenkomsten, een forum en andere leuke gelegenheden om samen te komen, zoals scoliosecafésLees verder.