Als mantelzorger ben je heel belangrijk voor je dierbare

mantelzorger

Al is het natuurlijk heel fijn dat je iemand kunt helpen die je liefhebt en je er voor diegene kunt zijn, wel kost het zorgen voor een naaste vaak veel tijd, energie en soms ook geld. Gelukkig heb je als mantelzorger recht op verschillende vergoedingen, om zo de zorg voor je naaste makkelijker vol te houden en goed voor jezelf te blijven zorgen. Waar hebben mantelzorgers recht op, en verandert dit in 2025? We vertellen je er meer over.

Vergoedingen vanuit zorgverzekering

Mantelzorger zijn is over het algemeen vrijwillig en daardoor onbetaald. Toch zijn er mogelijkheden voor vergoedingen, bijvoorbeeld voor respijtzorg of een mantelzorgmakelaar.

Basisverzekering

Onder het basispakket van zorgverzekeringen vallen geen specifieke vergoedingen voor mantelzorgers. Wel zijn er bepaalde zorgbehandelingen waar je als mantelzorger baat bij kunt hebben die wél vergoed worden. Denk aan psychologische hulp: veel mantelzorgers hebben behoefte aan hulp van een coach of psycholoog. Maar ook ergotherapie valt onder de basisverzekering. Zo kun je als mantelzorger begeleiding en advies vragen aan een ergotherapeut, bijvoorbeeld over het verdelen van taken of het inzetten van hulpmiddelen.

Goed om te weten: bij zorg vanuit de basisverzekering betaal je meestal eigen risico. Het bedrag hiervoor ligt zowel in 2024 als in 2025 € 385. Ook volgend jaar vallen psychologische zorg en ergotherapie onder de basisverzekering. De premie voor het basispakket stijgt in 2025 met zo’n € 10 per maand.

Aanvullende verzekering

Vergoedingen voor mantelzorgers worden meestal vanuit een aanvullende verzekering vergoed. Zo heb je vaak recht op respijtzorg: vervangende mantelzorg zodat jij af en toe een dagje tijd hebt voor ontspanning, wanneer je ziek bent of met vakantie wil.

Ook zijn er mogelijkheden voor een vergoeding van een mantelzorgmakelaar vanuit de aanvullende verzekering. Een mantelzorgmakelaar biedt ondersteuning bij uitzoekwerk en regeltaken. Wil je een mantelzorgcursus volgen? Vaak is hier ook een vergoeding voor mogelijk. Voor zorg vanuit een aanvullende verzekering geldt geen eigen risico, dit krijg je dus volledig vergoed.

“Het verschilt per verzekeraar of je recht hebt op vergoedingen vanuit een aanvullend pakket. Kijk daarom altijd goed wat er per verzekeraar wordt gedekt. Vanaf 13 november kun je eventueel overstappen naar een andere zorgverzekering of wijzigingen maken in je huidige pakket. Zo weet je zeker dat je in 2025 goed verzekerd bent.”, Zegt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer.

Betaling uit een persoonsgebonden budget

Iemand die zorg nodig heeft, kan een persoonsgebonden budget aanvragen. Dit bedrag mag vaak ook gebruikt worden om naasten te betalen die hen verzorgen. Hiervoor gelden enkele voorwaarden: zo moet je als mantelzorger de hulp geven waar het pgb voor is bedoeld, en is het belangrijk om de afspraken vast te leggen in een zorgovereenkomst.

Reiskostenvergoeding door gemeente

Als mantelzorger moet je soms veel reizen. De kosten hiervoor kunnen soms fors oplopen. Sommige gemeenten bieden hier tegemoetkomingen voor aan. Zo kun je bijvoorbeeld een parkeervergunning krijgen als je zorgt voor iemand die in een gebied woont waar je moet betalen om te parkeren. Ook kom je soms in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart.

Sommige gemeenten ondersteunen mantelzorgers met een laag inkomen via de bijzondere bijstand. Met deze uitkering kun je extra kosten, zoals reiskosten, vergoed krijgen. Informeer bij je gemeente voor de mogelijkheden.

Dubbele kinderbijslag bij verzorgen van ziek kind

Als je thuis zorgt voor een kind dat intensieve zorg nodig heeft, heb je vaak recht op extra kinderbijslag. Deze bijdrage helpt met de kosten van de opvoeding en verzorging van je kind. Je kan de dubbele kinderbijslag aanvragen via de Sociale Verzekeringsbank.

Hulp om je te ontlasten

Als mantelzorger komt er veel op je af. Hopelijk zorgen de vergoedingen ervoor dat je (financieel) iets wordt ontlast, zodat je je minder zorgen hoeft te maken over de bijkomende kosten. Dit kan je helpen om meer rust te vinden en je te richten op de zorg voor je naaste én jezelf.

Bron: Independer.nl