De Nederlandse Zorg Site

Apotheker

Een apotheker is een zorgverlener met deskundigheid op het gebied van medicijnen. Je zorgt ervoor dat medicijnen door patiënten op de juiste manier worden gebruikt, werkt mee aan de ontwikkeling van medicijnen en doet onderzoek naar de werking hiervan.

(WO)

Als apotheker kun je op verschillende plekken aan de slag. Bijvoorbeeld:

Werken in de apotheek op de hoek
De meeste apothekers werken in een openbare apotheek waar iedereen komt. Na je opleiding tot apotheker doorloop je een specialisatie tot openbaar apotheker. Als je openbaar apotheker bent, is je belangrijkste taak om patiënten in de eerstelijnsgezondheidszorg te helpen. Je gaat na of een geneesmiddel geschikt is voor een patiënt en of het geen problemen oplevert in combinatie met andere medicijnen of aandoeningen. Je geeft voorlichting en advies, bijvoorbeeld over de te verwachten bijwerkingen, en begeleid patiënten in hun medicijngebruik.

Signaleer je problemen in de behandeling, dan adviseer je de huisarts of specialist over aanpassingen in de therapie. Je hebt dus ook contact met andere zorgverleners. Samen maken jullie afspraken over welke medicijnen de voorkeur hebben. Soms zijn deze medicijnen niet standaard (bijvoorbeeld in dosering of vorm – tablet of drankje) en zorg je voor een bereiding op maat, hetzij zelf uitgevoerd of door een collega.

Naast zorgverlener ben je als openbaar apotheker vaak ook manager van een apotheek, zelfstandig of in loondienst. Je hebt de verantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering en geeft leiding aan je personeel: het apotheekteam.

Werken in het ziekenhuis
Werk je als apotheker in het ziekenhuis dan adviseer je andere zorgverleners over de keuze van medicijnen. Na je opleiding tot apotheker specialiseer je je tot ziekenhuisapotheker. Je bent bijvoorbeeld medeverantwoordelijk voor de juiste dosering van een medicijn. Verder ben je betrokken bij de behandeling van vergiftigingen. Ook werk je samen met de andere ziekenhuisapothekers, vaak heeft ieder zijn eigen subspecialisatie.

Daarnaast zorg je voor onder meer de inkoop, het beheer, de opslag en de distributie van medicijnen binnen het ziekenhuis. Je bereidt medicijnen die (nog) niet in de handel zijn en voert controles uit op die medicijnen. Verder doe je wetenschappelijk onderzoek, beoordeel je nieuwe geneesmiddelen en registreer je bijwerkingen.

Werken in de farmaceutische industrie
Je kunt ook in de geneesmiddelenindustrie werken als apotheker. Dan houd je je bijvoorbeeld bezig met onderzoek en analyse, ontwikkeling en toetsing van nieuwe producten, bereiding op industriële schaal of registratie van nieuwe producten. Naast de farmaceutische industrie kun ook terecht in de cosmetica- en de levensmiddelenindustrie, en bij bedrijven die medische hulpmiddelen ontwikkelen.

De opleiding
Om basisapotheker te worden, volg je de universitaire bachelor- en masteropleiding Farmacie en Master Farmacie. Om geregistreerd te worden als openbaar apotheker volg je nog een tweejarige vervolgopleiding. Om geregistreerd te worden als ziekenhuisapotheker volg je nog een vierjarige vervolgopleiding.

Lees verder op youchooz.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie