De Nederlandse Zorg Site

Diëtist

Als Diëtist behandel je patiënten met een op maat gemaakt voedings- of dieetadvies. Een diëtist behoort tot de paramedische beroepen en is een specialist op het gebied van voeding en gedrag in relatie tot ziekte en gezondheid. Hij of zij kan door het behandelen met een bepaald eetpatroon (dieet) de lichamelijke gezondheid bevorderen. Daarnaast heeft een diëtist kennis van gedrag rondom de voeding en kan hij/zij de patiënt/cliënt begeleiden en motiveren bij het volgen van het dieet.

(HBO niveau 5)

De diëtist is bij uitstek de deskundige om je te helpen op het gebied van voeding en gezondheid. Ze zorgt ervoor dat je je beter voelt, dat je behandeling beter aanslaat en dat je – zo mogelijk – beter wordt. De diëtist werkt nauw samen met je arts om ervoor te zorgen dat je de juiste voeding krijgt: passend bij je aandoening, je behandeling én natuurlijk je persoonlijke voorkeuren. De diëtist behandelt niet alleen mensen met overgewicht, maar behandelt ook mensen met bijvoorbeeld kanker, maag-, darm- en lever ziekten, allergieën, herstel na operaties en bij ondervoeding. Lees meer hierover in de Dieetwijzer …

Kennis en ervaring
De arts bewaakt daarbij de algehele behandeling, de diëtist de rol van voeding. Door haar medische en voedingskundige kennis én ervaring kan zij immers het beste beoordelen welke voeding jij precies nodig hebt.

 • Ze onderzoekt wat voor jou de juiste voeding is
 • Ze helpt je om die voeding in te passen in je dagelijkse eetpatroon
 • Ze beantwoordt al je praktische vragen
 • Ze begeleidt je stap voor stap naar het beste resultaat
 • Ze helpt je om je gedrag blijvend te veranderen.

Goed luisteren
De diëtist kijkt niet alleen naar je medische achtergrond, maar ook naar jou en je voorkeuren. Dit doet ze door haar medische kennis en ervaring in te zetten en goed naar je te luisteren. En zo geeft ze een advies over gezonde voeding afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Van oudsher
Diëtetiek is van oudsher één van de 10 paramedische beroepen in Nederland. Hoewel de term ‘paramedicus’ met de introductie van de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) niet meer wettelijk verankerd is, wordt de term nog wel gebruikt. Diëtisten vallen onder artikel 34 van de Wet BIG, zie hoofdstuk 6.

De diëtist / voedingsdeskundige kan individueel en/of groepsgericht werken, waarbij de hulpverlening zowel preventief, curatief als palliatief van aard kan zijn. De diëtist kan ook werkzaam zijn op het gebied van voedingsbeleid, voorlichting, productontwikkeling, onderzoek en onderwijs.

De werkterreinen voor de diëtist zijn dan ook divers zoals gezondheidszorgsector, bedrijfsleven, (semi) overheid, onderzoeksinstituten en onderwijs.

Diëtisten zijn in staat op basis van wetenschap te handelen, zijn ondernemend en dragen zorg voor de eigen ontwikkeling en die van hun beroep. Zij werken methodisch, cliëntgericht, multidisciplinair en resultaatgericht, maken gebruik van alle beschikbare kennis, waar mogelijk volgens de principes van evidence based practice.

Het vak kan vanuit verschillende gezichtspunten benaderd worden

 • Het diagnosticeren van voedingsgerelateerde problematiek en het adviseren over en behandelen van mensen door voeding en daarmee bijdragen aan hun herstel en kwaliteit van leven. Het doel van de dieetbehandeling door de diëtist is het voorkomen, opheffen, verminderen en/of compenseren van met voeding samenhangende of door voeding beïnvloedbare stoornissen, beperkingen en participatieproblemen. De diëtist kan individueel en/of groepsgericht werken, waarbij de hulpverlening zowel preventief, curatief als palliatief van aard kan zijn. Bij dieetbehandeling is sprake van een medische indicatie.
 • Het regisseren van gezondheidsbevorderende interventies bij door voeding beïnvloedbare ziekten of klachten.
 • Begeleiden van (wedstrijd)sporters door het geven van voedingsvoorlichting en individuele adviezen die de prestatie bij sport en bewegen verbeteren en sneller herstel bevordert.
 • Ontwerpen, uitvoeren en evalueren van interventies gericht op gedrag en/of omgeving, ter verbetering van leefstijl.
 • Ontwikkelen en implementatie van voedingsbeleid binnen zorgorganisaties, (semi)overheid, op scholen, in de wijk, in het bedrijfsleven. 
 • Onderzoek doen of bijdragen aan onderzoek naar en advies geven over de rol en de effecten van bepaalde voeding en voedselconsumptie.
 • Initiëren, (mede) ontwikkelen en in de marktzetten van voedingsproducten en diensten op het gebied van voeding (zoals kookworkshops, voedingsadvieswinkel, etc).
 • Samenstellen van voeding, bewaken van de veiligheid en de kwaliteit van voedingsproducten en de productie daarvan.

Bron: NVD.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie