De Nederlandse Zorg Site

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut behandelt mensen met bewegingsklachten van het menselijk lichaam

(HBO niveau 5)

Bijna drie miljoen mensen, jong en oud, vinden jaarlijks hun weg naar de fysiotherapeut. Het kan daarbij gaan om klachten opgedaan tijdens het werk of sporten. Het kunnen ook de lichamelijke gevolgen zijn van een verkeerde beweging, een ongeluk, ziekte of, gewoon door ouder worden. U vraagt zich af hoe u snel weer alles kunt doen wat u voorheen deed. Of hoe u zo goed mogelijk blijft bewegen ondanks uw chronische ziekte. De fysiotherapeut helpt u te (blijven) bewegen.

HBO-Opleiding Fysiotherapie
De hbo-opleiding Fysiotherapie leidt je op tot fysiotherapeutisch beroepsoefenaar, oftewel fysiotherapeut.

Als fysiotherapeut weet je hoe het menselijk lichaam functioneert en beweegt. Je weet ook hoe ons lijf reageert op belasting en inspanning en hoe het daarvan herstelt. Je kent behandelmethodes om dit herstelproces te ondersteunen of verbeteren. Bijvoorbeeld bij patiënten met spierziekten of sporters met een blessure.

Met jouw kennis van het bewegend functioneren van mensen help je ze in hun werk, sport, vrije tijd of andere bezigheden. Je gebruikt daarvoor verschillende methoden, zoals training, massage, coachen en adviseren.

Je gaat niet alleen aan de slag met het bewegen van het lichaam, de botten en de spieren, maar ook met het gedrag van mensen. Als fysiotherapeut  zoek je uit welke factoren het bewegend functioneren positief kunnen beïnvloeden of een normaal herstel in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan: Verkeerde (werk)houding, Overbelasting of Stress.

Er zijn veel hogescholen waar je deze opleiding kunt volgen. Toch zijn er ieder jaar regelmatig meer aanmeldingen dan plaatsen. Dan vindt er een selectie plaats. Sommige opleidingen doen een decentrale selectie. Dit betekent dat je aan de hand van een aantal criteria toegelaten wordt of niet. Meld je dus op tijd aan!

Wat doet een fysiotherapeut?
De methoden die je inzet om houding, beweging en gedrag te beïnvloeden, leg je vast in een behandelplan. Je kunt alleen een goed behandelplan opstellen als je goed luistert naar de klachten en vragen van je patiënt.

Als fysiotherapeut ben je creatief en flexibel. Jij bepaalt – samen met je patiënt – de behandeling. Je kunt goed uitleggen wat je doet en waaróm je het zo doet.

Om klachten te voorkomen ontwerpen steeds meer fysiotherapeuten trainings- en oefenprogramma’ s. Je moet ook goed zijn in: Rapporteren, Administreren, Managen en Ondernemen.

Er zijn vele soorten fysiotherapeuten en specialisaties:

 • De algemeen fysiotherapeut is deskundig op het gebied van bewegen. Hij behandelt patiënten die in het dagelijkse leven belemmerd worden bij het bewegen.
 • De arbeidsfysiotherapeut richt zich op problemen die verband houden met het werk van de individuele werknemer. Samen met u werkt hij aan een verantwoorde terugkeer op de werkvloer. Zaken die aan de orde komen, zijn bijvoorbeeld werkhouding, werkplek, werktaken, werkduur en werkorganisatie.
 • De bedrijfsfysiotherapeut is opgeleid om, na grondig onderzoek, op bedrijfsniveau de arbozorg te verbeteren. Er is sprake van preventie door bijvoorbeeld aanpassingen in het proces, de werkwijze en de werkplekinrichting en door voorlichting en training van groepen medewerkers.
 • De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen en vrouwen als kinderen zijn. Veel klachten zijn te verhelpen maar mensen hebben vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Schaamte speelt daarbij een rol. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden.
 • De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en cliënten/patiënten met een hoge (biologische) leeftijd die te maken hebben met complexe gezondheidsproblematiek. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die bijvoorbeeld door beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson of een gebroken heup verschijnselen vertonen van ouderdom.
 • De hart- vaat- en longfysiotherapeut heeft de deskundigheid in huis om patiënten te helpen, onder meer bij het op peil brengen of verbeteren van de conditie door oefeningen en/of het aanleren van ademtechnieken en –tempo.
 • De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen tot 18 jaar met een achterstand in hun bewegingsontwikkeling of met problemen van bewegingsvaardigheden. Dat kunnen kinderen zijn die moeite hebben om mee te komen op lichamelijk vlak, maar ook op sociaal-emotioneel vlak: als kinderen lichamelijk onhandig zijn, worden ze bij sport en spel vaak buitengesloten.
 • De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.
 • De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.
 • De orofaciaal fysiotherapeut wordt ook wel aangeduid als de kaakfysiotherapeut. Hij helpt patiënten met gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel.
 • De oncologiefysiotherapeut richt zich specifiek op de stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij kankerpatiënten.
 • De psychosomatisch werkend fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van klachten die met spanning of stress te maken hebben en met onbegrepen lichamelijke klachten.
 • De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die wil gaan sporten of sport als hobby of beroep heeft.
 • De Revalidatiefysiotherapeuten
 • De Fysiotherapeuten voor verstandelijk gehandicapten
 • De Ziekenhuisfysiotherapeuten

Bron: De Fysiotherapeut.com en Youchooz.nl en HAN.nl

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie