De Nederlandse Zorg Site

Hartfunctielaborant

Als hartfunctielaborant voer je zelfstandig onderzoek uit naar het hart en de bloedsomloop en de toestand van patiënten. Je bereidt patiënten voor op het onderzoek en begeleidt hen tijdens dit onderzoek.

(HBO niveau 5)

Patiënten zijn meestal heel gespannen voor een onderzoek. Je moet ze op hun gemak stellen en hun vele vragen duidelijk en tactvol beantwoorden. Ook de communicatie met de behandelend arts is erg belangrijk. Je helpt de arts te bepalen wat de oorzaak van de klachten van de patiënt is en je assisteert de arts bij ingrepen aan het hart en de bloedsomloop. Heel afwisselend werk dus. Het informeren en begeleiden van patiënten maakt je werk nog boeiender. Want iedere patiënt reageert anders. Het werk van een hartfunctielaborant vindt niet alleen plaats in ziekenhuizen, maar ook bijvoorbeeld in een sanatorium of revalidatiecentrum.

Wat doe je precies als Hartfunctielaborant?
Als hartfunctielaborant verricht je zelfstandig onderzoek naar functiestoornissen van het hart en de bloedsomloop. Bloedvatvernauwingen (infarcten) en hartgeruisen die worden veroorzaakt door hartklepafwijkingen zijn daarbij de meest voorkomende onderzoeksonderwerpen.

Je bereidt patiënten voor op het onderzoek en begeleidt hen tijdens dit onderzoek. Tot je werkzaamheden behoren ook het voorbereiden van steriel werken, het controleren van apparatuur en materialen, het verzorgen van de patiëntenadministratie en het maken van onderzoeksafspraken.

Bij je werk gebruik je allerlei medische registratie- en testapparatuur. Maak je bijvoorbeeld een echocardiogram, dan kijk je naar het hart met een apparaat dat geluidstrillingen uitzendt.

Je bent verantwoordelijk voor een goede uitvoering van het onderzoek. Je werkt daarbij nauw samen met de behandelende specialist (bijvoorbeeld de cardioloog of thoraxchirurg) die opdracht voor het onderzoek heeft gegeven. Je deelt aan de specialist de resultaten van het onderzoek mee.

In het zorgproces ben je als hartfunctielaborant een belangrijke schakel tussen de behandelend arts en de cliënt.

Gespecialiseerd Hartfunctielaborant
Binnen de groep van hartfunctielaboranten kun je als algemeen hartfunctielaborant aan de slag, maar ook als gespecialiseerd hartfunctielaborant. Dan specialiseer je je bijvoorbeeld in:

  • Echocardiografie (echo’s maken van het hart)
  • Hartkatheterisatie (onderzoek doen naar hartfuncties)
  • Cardio-implantaten (gericht op pacemakers)
  • Holteranalyse (analyseren van hartritmeregistraties)

Opleiding Hartfunctielaborant
Deze HBO-opleiding duurt 3 jaar en is een functie binnen het leer-werktraject. Je dient werkzaam te zijn als leerling-hartfunctielaborant bij een ziekenhuis. Als je minder werkt, duurt de opleiding langer. Als je het tweede leerjaar met succes hebt afgerond, heb je het certificaat ”Algemeen Hartfunctielaborant” gehaald. Om de HBO-status te behalen, moet je in het derde jaar kiezen voor één van de hierbovengenoemde vier specialisaties en met succes afronden.

Om de opleiding te kunnen volgen, moet je eerst solliciteren en worden aangenomen als leerling bij een ziekenhuis. Op de website van het College Zorg Opleidingen (CZO) vind je het laatste overzicht van de ziekenhuizen waar je de opleiding kunt volgen. Als je aangenomen bent, meldt het ziekenhuis je aan bij een regionaal opleidingsinstituut en daarna kun je dan met je gekozen opleiding beginnen.

Lees verder op youchooz.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie