De Nederlandse Zorg Site

Klinisch Geriater

Als klinisch geriater onderzoek en behandel je kwetsbare oudere patiënten. Zij zijn veelal boven de 75 à 80 jaar. Zij zijn opgenomen op de geriatrische afdeling van een ziekenhuis en hebben vaak een complexe problematiek. Meestal gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen; een patiënt lijdt bijvoorbeeld aan Alzheimer en incontinentie, heeft mobiliteitsproblemen én is eenzaam. Het primaire doel is een zo groot mogelijke zelfredzaamheid van de patiënt.

(WO)

Bij de diagnostiek vraag je zo nodig nadere informatie van familieleden, verzorgers en de huisarts van de patiënt Op basis van je bevindingen kun je besluiten de oudere naar een andere specialist te verwijzen. Doe je dat niet, dan maak je een behandelplan. Hierin stel je bijvoorbeeld geneesmiddelen, bewegingsoefeningen en een verpleeghuisopname voor.

Je werkt op de geriatrische afdeling van een ziekenhuis waar ouderen zijn opgenomen die uitgebreid onderzocht worden. De diagnostiek en behandeling van patiënten gebeurt onder andere op een consultatieafdeling, in een dagkliniek, polikliniek, geheugenpolikliniek (voor vergeetachtige patiënten) of in een valkliniek (voor mensen met loopstoornissen). Je kunt ook aan de slag in verpleeghuizen. Een andere mogelijke werkplek is bijvoorbeeld de GGZ.

Een klinisch geriater zal ook regelmatig verpleeghuizen in de omgeving van het ziekenhuis bezoeken om adviezen te geven aan verpleeghuisartsen en met hen te overleggen.

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

Als klinisch geriater kun je ook een eigen praktijk beginnen.

Om klinisch geriater te worden, start je met de universitaire opleiding Geneeskunde, om vervolgens de medische specialisatie Klinische Geriatrie te kiezen. Dit is een combinatie van interne geneeskunde, psychiatrie en geriatrie.

Lees verder op youchooz.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie