De Nederlandse Zorg Site

Klinisch Perfusionist

Als klinisch perfusionist ben je deskundig op het gebied van de bloedsomloop en de hart- en longfunctie. Tijdens diverse medische ingrepen aan het hart en de grote bloedvaten zorg je ervoor dat de functie van hart en longen wordt overgenomen door de hart-longmachine. Hiermee reguleer je ook de bloedsomloop en de zuurstofvoorziening van patiënten.

(Post-HBO)

Tijdens een operatie verricht je voortdurend metingen en voer je controles uit van het bloed. Je analyseert deze gegevens en zorgt voor correcties en bijsturing van het proces waar dat nodig is.

Je werkt als klinisch perfusionist onder medische verantwoordelijkheid van de cardiochirurg en de cardio-anesthesioloog. Afhankelijk van de aard van de ingreep bepaal je zelfstandig welke hulpmiddelen nodig zijn om de functie van hart en longen machinaal over te nemen. Ook de conditie en de leeftijd van de patiënt spelen hierbij een rol.

Je werkt als klinisch perfusionist niet alleen bij hartoperaties, maar kunt ook ingezet worden op andere terreinen van de geneeskunde. Zo kun je bijvoorbeeld ondersteuning bieden bij totale bloedwisselingen bij lever- of nieraandoeningen of bij het goed houden van organen voor transplantaties.

Ook kun je bij veel hart-longcentra deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek.

Waar werk je?

Als klinisch perfusionist werk je in een ziekenhuis dat hart- en longchirurgie biedt (thoraxcentrum). Je bent hoofdzakelijk werkzaam op de operatiekamer. De afdeling wordt ook wel de afdeling extracorporale circulatie (ECC) genoemd. Tijdens deze opleiding ga je tegelijkertijd werken en leren. Om toegelaten te worden moet je daarom ook bij een ziekenhuis aangesteld worden als klinisch perfusionist in opleiding (KPIO). Je moet dus solliciteren naar een opleidingsplaats bij een ziekenhuis met een hart-longcentrum. Zie hier voor meer informatie.

Lees verder op youchooz.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie