De Nederlandse Zorg Site

Laborant Klinische Neurofysiologie

Als laborant klinische neurofysiologie of KNF-laborant doe je onderzoek naar stoornissen in de werking van het zenuwstelsel en de bloedvoorziening van de hersenen. Daarnaast assisteer je de neuroloog bij spieronderzoeken.

(HBO niveau 5)

De patiënten bij wie je een onderzoek doet, zijn bijvoorbeeld bewusteloze slachtoffers van een ongeluk, epilepsiepatiënten of mensen die vaak last hebben van migraine. Je werkt met hoogontwikkelde elektronische apparatuur, onder andere een elektro-encefalograaf waarmee EEG’s (grafieken van de hersenactiviteit) worden gemaakt.

De onderzoeken zijn niet zonder risico: je moet daarom de gezondheidstoestand van de patiënt voortdurend in de gaten houden en bij verslechtering de arts waarschuwen.

Ook vang je patiënten op voor en na het onderzoek: jij moet ze uitleggen wat er gaat gebeuren en proberen ze gerust te stellen, want de onderzoeken zijn voor hen niet altijd aangenaam.

Verder houd je een patiëntenadministratie bij en schrijf je verslagen van de onderzoeken.

HBO opleiding

Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma’s: HAVO of MBO niveau 4 gezondheidszorg of techniek. Bij deze opleiding leer je terwijl je werkt. Je moet dan ook allereerst contact opnemen met de afdeling Klinische Neurofysiologie van een ziekenhuis met opleidingsbevoegdheid, waar je je opleiding zou willen volgen. Daar solliciteer je naar de functie van leerling laborant klinische neurofysiologie. Het theoretische gedeelte van de HBO-opleiding Laborant klinische neurofysiologie kun je alleen aan de LOI Hogeschool volgen. De LOI biedt het lesmateriaal aan, corrigeert huiswerk en verzorgt praktijkdagen.

Lees verder op youchooz.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie