De Nederlandse Zorg Site

Medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er)

Als Medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) voer je diverse onderzoeken uit en pas je een specifieke behandeling toe vanuit 1 van de 4 vakgebieden, namelijk Radiologie, Radiotherapie, Nucleaire geneeskunde en Echografie.

(HBO niveau 5)

MBB’er in de Radiologie / Radiodiagnostisch Laborant

Een MBB’er in de Radiologie maakt met behulp van moderne apparatuur röntgenfoto’s. Behalve röntgenfoto’s zijn er ook andere technieken om het inwendige van de mens te bekijken, bijvoorbeeld Echografie.

Als je in de radiologie gaat werken, werk je onder andere met ioniserende straling en magnetisme. Hiermee maak je afbeeldingen van het menselijk lichaam. Er zijn verschillende beeldvormende technieken in de radiologie. Als medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) maak je röntgenfoto’s van het skelet en van verschillende organen. Dit gebeurt op de afdeling zelf, op de eerste hulp, in de operatiekamer of aan het bed bij patiënten die niet de verpleegafdeling af mogen. Met beeldvormende technieken als de CT- en de MRI-scan maak je afbeeldingen van dwarsdoorsneden van het lichaam, waarop ook goed zachte weefsels zijn te beoordelen. Ook worden behandelingen van bijvoorbeeld de bloedvaten op een afdeling radiologie uitgevoerd. Bij deze behandelingen assisteert de MBB’er de radioloog. Als MBB’er bedien je de apparatuur en bepaal je de keuze voor het onderzoeksprotocol. De radiologieafdeling is te vinden in alle ziekenhuizen en is een grote afdeling. Het werken in avond-, nacht- en weekenddiensten maakt onderdeel uit van de beroepsuitoefening.

MBB’er in de Echografie

Als MBB’er in de Echografie gaat werken, beeld je weefselstructuren af door middel van geluidsgolven.

Zo kun je bijvoorbeeld de nieren, de lever, de milt, de schildklier, de bloedvaten en het hart onderzoeken. Een bekend voorbeeld is echografie tijdens de zwangerschap. Daar word je als MBRT’er echter niet voor opgeleid. Echografie is meestal een onderdeel van de radiologieafdeling. Als MBB’er kun je de werkzaamheden betreffende echografie en radiologie combineren.

MBB’er in de Radiotherapie / Radiotherapeutisch Laborant

Als MBB’er in de Radiotherapie speel je een belangrijke rol bij de behandeling van patiënten die bestraald moeten worden. Met de radiotherapeut stel je een bestralingsplan op, waarna je zelfstandig de bestraling uitvoert. Je behandelt ernstig zieke patiënten gedurende een bepaalde periode en daarbij zie je niet altijd een gunstig resultaat. Daar moet je tegen kunnen.

De radiotherapie is de bestralingsafdeling die voornamelijk in de grote en gespecialiseerde medische centra te vinden is. Er wordt gebruik gemaakt van een hoge dosis straling om kwaadaardige aandoeningen bij patiënten te behandelen. Je werkzaamheden zijn het voorbereiden en uitvoeren van bestralingsbehandelingen.

Op aanwijzing van de radiotherapeut bepaal je met behulp van medisch beeldvormende technieken nauwkeurig de plaats van het te bestralen lichaamsdeel. Dit gebied markeer je daarna op het lichaam van de patiënt. Vervolgens maak je met de computer een bestralingsplan. De hoeveelheid straling die in het gezonde weefsel terechtkomt beperk je zo veel mogelijk. De bestraling voer je zelfstandig uit volgens het gekozen plan. De totale behandeling kan een paar weken duren. Hierdoor kun je als MBB’er een intensief contact met de patiënt opbouwen. In de radiotherapie werk je nauw samen met radiotherapeuten en fysici.

MBB’er in de Nucleaire geneeskunde / Medisch nucleair werker

Als MBB’er in de Nucleaire geneeskunde houd je je bezig met het onderzoeken en behandelen van het menselijk lichaam door middel van radioactieve stoffen. Door een kleine hoeveelheid radioactieve stof aan het lichaam van een patiënt toe te dienen, kun je vervolgens met behulp van diverse apparatuur een diagnose stellen of een ziekte behandelen.

In de nucleaire geneeskunde wordt vooral gekeken naar functies van organen en weefsels. Daarvoor worden radioactieve stoffen gebruikt. Als MBB’er prepareer je deze radioactieve stoffen voor injecties en dien je ze toe aan de patiënten. De radioactieve stoffen worden door de organen opgenomen en verwerkt. Die stoffen worden gevolgd door een gammacamera of PET-scanner die je als MBB’er bedient. Uiteindelijk bewerk je de gemaakte afbeeldingen om een diagnose te stellen. Naast onderzoek kunnen ook behandelingen worden uitgevoerd met radioactieve stoffen. Een bekend voorbeeld is behandeling van een te hard werkende schildklier met radioactief jodium.

De opleiding MBRT tot MBB’er

Als je MBB’er wilt worden, volg je de HBO opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT). Bij sommige opleidingen kies je tijdens je opleiding al voor één van de richtingen en ben je daardoor beter voorbereidt op het werkveld dat jou het meeste aanspreekt. Dat wil echter niet zeggen dat je hiermee een definitieve keuze maakt: je bent breed opgeleid en je kunt dus in elk van de vier werkvelden aan de slag. Deze opleiding kun je volgen als voltijd-opleiding maar ook als duale opleiding en dan heb je een leer-arbeidsovereenkomst met een ziekenhuis en ben je vooral aan het praktijkleren. Beide opleidingen duren even lang en het diploma is hetzelfde. Als je kiest voor de duale opleiding, vragen ze vaak al te kiezen voor één werkveld. Dus als je nog niet direct wilt kiezen, is het handig om te kiezen voor de voltijd variant.

Medisch Beeldvormer (MB’er)

Als MB’er voer je zelfstandig onderzoek uit onder begeleiding van Medische Beeldvormings- en Bestralingsdeskundigen (MBB’ers).

Je werk omvat het hele traject vanaf de intake van de cliënt, de registratie en controle van cliëntgegevens tot aan het verwerken van de onderzoeksresultaten in ons systeem. Je maakt de standaardopnames (bijv. röntgenfoto’s van de borsten). Daarnaast heb je een belangrijke rol in het informeren, instrueren, positioneren en geruststellen van de cliënt. Na afloop van het onderzoek geef je informatie over het verdere verloop. Ook het opstarten en afsluiten van de screeningsunit (bij de mobiele unit inclusief het klaarmaken voor transport), en de administratieve verwerking van gegevens behoren tot je takenpakket.

Op de website van het College Zorg Opleidingen (CZO) vind je het laatste overzicht van de ziekenhuizen waar je de opleiding kunt volgen. Als je aangenomen bent, meldt het ziekenhuis je aan bij een regionaal opleidingsinstituut en daarna kun je dan met je gekozen opleiding beginnen.

Lees verder op youchooz.nl en Inholland.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie