De Nederlandse Zorg Site

Medisch Hulpverlener Ambulancezorg

Als Medisch Hulpverlener Ambulancezorg ondersteun je bij spoedeisende medische zaken en levensbedreigende situaties. Dit houdt onder meer in dat je eerste hulp verleent aan mensen die per ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Tijdens de rit stabiliseer en controleer je de lichamelijke conditie van de patiënt. Je observeert en verzamelt informatie, zo meet je onder meer het hartritme. Bij het ziekenhuis aangekomen, draag je de patiënt over aan het personeel van de spoedeisende hulp. Dit gaat via de SBAR-methode (Situation, Background, Assessment, Recommendation).

(HBO niveau 5)

Het beroep van Medisch Hulpverlener is relatief nieuw. Na je opleiding BMH (bachelor Medische Hulpverlening) start je met een traineeship voordat je zelfstandig aan de slag kunt. Benieuwd wat je als medisch hulpverlener ambulancezorg dan gaat doen?

Wat ga je doen?

Als beginnend Medisch Hulpverlener Ambulancezorg doorloop je een traineeship bij een ambulancedienst voordat je als zelfstandig professional gaat werken (dus na je HBO-opleiding). Tijdens het traineeship doe je ervaring op in de acute zorg (ook op de spoedeisende hulp) en doe je gerichte werkervaring op in de ambulancezorg. Heb je dit programma succesvol doorlopen? Dan verricht je dezelfde werkzaamheden als een ambulanceverpleegkundige.

Mensen die bij een ongeval gewond zijn geraakt of mensen met andere acute gezondheidsproblemen zoals een hartaanval, moeten zo snel mogelijk worden geholpen. Als medisch hulpverlener ambulancezorg verleen je eerste hulp. Je bekijkt wat er met de patiënt aan de hand is en besluit vervolgens hoe je hem kunt helpen.

Tijdens je ambulancedienst ben je een eenheid met de ambulancechauffeur. Je hebt vanuit de meldkamer al te horen gekregen wat de melding is en komt samen met de chauffeur tot een taakverdeling. Jullie brengen rust in de situatie en bieden hoogwaardige zorg ter plaatse.

Het gaat er natuurlijk om dat het letsel van de patiënt beperkt blijft. Je zorgt er daarom eerst voor dat de toestand van de patiënt stabiel wordt voordat je hem naar het ziekenhuis gaat vervoeren. Daarbij horen werkzaamheden als het aanleggen van verbanden, aansluiten van beademingsapparatuur, injecteren, geven van hartmassages of toedienen van een defibrillatie.

Bij aankomst in het ziekenhuis zorgt je voor een snelle maar nauwkeurige overdracht aan het personeel van de spoedeisende hulp. Daar wordt de patiënt verder opgevangen en behandeld.

Als Medisch Hulpverlener ondersteun je daarnaast ook mensen die voor onderzoek met de ambulance naar het ziekenhuis moeten. Of mensen die naar een ander ziekenhuis of verpleeghuis worden overgeplaatst.

Naast je dagelijkse zorgwerkzaamheden denk je mee in toegepast wetenschappelijk onderzoek. Je blijft altijd kritisch en kijkt met een frisse blik naar situaties. Zo zorg jij dat jouw beroep blijft groeien en zich door ontwikkelt.

Lees verder op youchooz.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie