De Nederlandse Zorg Site

Nurse practitioner

Als Nurse practitioner / Advanced Nursing Practice of verpleegkundig specialist ben je een verpleegkundige die bevoegd is om bepaalde medische taken uit te voeren

(Post HBO / Master)

Je werkt als het ware op het grensgebied van de verpleegkunde en de geneeskunde. Je bent daarbij gespecialiseerd in een bepaald gebied van de gezondheidszorg. Zo werk je bijvoorbeeld met patiënten die hartproblemen hebben of met patiënten met chronische aandoeningen, huidaandoeningen of brandwonden. Ook kun je werken met een specifieke doelgroep, zoals ouderen, kinderen of pasgeborenen. Of je kunt terecht in een huisartsenpraktijk of verpleeghuis.

In dit vak stel je diagnoses en behandel je patiënten zelfstandig. Meestal houd je zelf een spreekuur, schrijf je medicijnen voor of verricht je lichamelijk onderzoek. Je geeft informatie over een operatie, interpreteert laboratoriumtests en coördineert de zorg voor patiënten. Ook bespreek je uitslagen met patiënten, regel je overplaatsingen en geef je voorlichting. Hierbij werk je samen met de arts.

Een belangrijke taak van de Nurse practitioner / Advanced Nursing Practice is meewerken aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Dit doe je bijvoorbeeld door je met onderzoek bezig te houden. Je leert tijdens de opleiding praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek doen. De nadruk ligt hierbij vooral op het interpreteren van de onderzoeksresultaten zodat je deze in de praktijk kunt toepassen.

Als Nurse practitioner / Advanced Nursing Practice ben je expert op jouw vakgebied. Een deel van je taken ligt daarom ook op het gebied van onderwijs. Je geeft bijvoorbeeld onderwijs aan zowel verpleegkundigen als aan arts-assistenten en soms zelfs ook aan medisch specialisten. Verder geef je ook voorlichting aan bijvoorbeeld patiëntenorganisaties.

Lees verder op youchooz.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie