De Nederlandse Zorg Site

Operatieassistent

Als operatieassistent bereid je operaties in een ziekenhuis voor en assisteer je de specialist tijdens operaties. Ook stel je patiënten van tevoren gerust en draag je zorg voor een goede begeleiding van de patiënt tijdens de operatie.

(vanaf MBO 3 tot HBO niveau 5)

Als operatieassistent bereid je operaties in een ziekenhuis voor en assisteer je de snijdend specialist tijdens operaties. Ook stel je patiënten van tevoren gerust en draag je zorg voor een goede begeleiding van de patiënt.

Voordat een patiënt geopereerd wordt, zorg jij er voor dat de operatiekamer met alle instrumenten, apparatuur en andere middelen bedrijfsklaar is.

Tijdens de operatie kun je verschillende taken uitoefenen, die in vaktermen instrumenteren, omlopen of assisteren genoemd worden. Als je tijdens een operatie instrumenteert, geef je de chirurg op het juiste moment de benodigde instrumenten, hechtmaterialen en andere materialen en middelen aan. Als je omloopt geef je extra materialen aan, bewaak je de steriliteit daarvan en bedien je de apparatuur. Je sluit deze ook aan. Daarnaast zorg je voor de administratie en begeleid je de patiënt. Assisteren houdt in dat je weefsels presenteert, hechtingen knoopt en mee-opereert. Kortom, jij bent de rechterhand van de chirurg.

In een operatiekamer is steriliteit van levensbelang. Daarom bewaak je als operatieassistent de steriliteit van de patiënt op de operatiekamer. Ook draag je, als je instrumenteert of assisteert, steriele kleding en handschoenen. In de operatiekamer is namelijk niet alleen de veiligheid van de patiënt belangrijk, maar ook de veiligheid van het operatieteam.

Spoedgevallen komen op de operatiekamer regelmatig voor. Belangrijk is daarom dat je weet wat je moet doen als het operatieprogramma door deze spoedgevallen wordt gewijzigd of als je spoeddienst hebt. Je houdt daarom de operatieplanning en de richtlijnen nauw in de gaten en reageert alert als er veranderingen optreden.

In de operatiekamer werk je onder leiding van een snijdend specialist. Je begeleidt zelf leerling-operatieassistenten en bent verantwoordelijk voor de manier waarop zij hun taken uitvoeren. Ook stimuleer je leerlingen om hun eigen werk te reflecteren en te verantwoorden.

MBO opleiding Medewerker Operatieve Zorg

Als medewerker operatieve zorg maak je deel uit van een professioneel team en heb je uiteenlopende taken. Je wordt vooral ingezet bij protocollaire en laag- en middelcomplexe ingrepen. De kans op het optreden van complicaties is bij dit soort ingrepen gering. Als de situatie van de operatie verandert in een noodsituatie (bijvoorbeeld een grote bloeding) worden je taken overgenomen door een reguliere operatieassistent. Is de operatie klaar, dan ben je als operatieassistent nog wel even bezig. Je controleert of het aantal instrumenten en gaasjes klopt, je koppelt de patiënt los van eventuele machines en je maakt de patiënt klaar voor vervoer naar de uitslaapkamer. Vervolgens maak je de operatiekamer weer in orde voor de volgende operatie. Een operatieassistent moet praktisch én technisch kunnen denken. Goede sociale en communicatieve vaardigheden zijn een noodzaak, want je werkt altijd in teamverband. Na de opleiding draai je voornamelijk dagdiensten. Na het behalen van deze opleiding kun je een schakeltraject volgen waarmee je kunt instromen in de reguliere opleiding tot operatieassistent. Bron: VUmc.nl

HBO inservice opleiding

Voor dit beroep is er de inservice opleiding Operatieassistent of de opleiding Verpleegkunde – Technische Stroom. In deze opleiding combineer je Verpleegkunde HBO met Operatieassistent. Je ontvangt dus twee diploma’s. De pittige HBO-opleiding Operatieassistent biedt jou de mogelijkheid om later aan de slag te gaan in de operatieve zorg. Je leert te werken met patiënten en medische techniek om zo op de juiste manier de chirurg tijdens operaties te assisteren.

Mogelijke opleidingen

Om de opleiding tot Medewerker Operatieve Zorg of Operatieassistent te kunnen volgen, moet je eerst solliciteren en worden aangenomen bij een ziekenhuis. Op de website van het College Zorg Opleidingen (CZO) vind je het laatste overzicht van de ziekenhuizen waar je de opleiding kunt volgen. Als je aangenomen bent, meldt het ziekenhuis je aan bij een (regionaal) opleidingsinstituut en daarna kun je dan met je gekozen opleiding beginnen.

Lees verder op: youchooz.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie