De Nederlandse Zorg Site

Verloskunde

Als Verloskundig begeleidt je zwangere vrouwen en hun partners tijdens de bijzondere periode van zwangerschap, bevalling en kraamperiode

(HBO niveau 5)

Verloskunde is een HBO studie, waarbij je een HAVO of MBO niveau 4 diploma moet hebben. Daarnaast zijn er verschillende selectierondes en opdrachten die je moet doen. De meeste studenten vallen in deze fase af. Hier moet je dus wel rekening mee houden. Verloskunde is een HBO+ studie en is dan ook erg pittig. De opleiding tot verloskundige duurt vier jaar en kan alleen als fulltime opleiding worden gevolgd. Er wordt er zelfs aan gedacht om van deze opleiding een universitaire opleiding te maken. Je moet er dus echt rekening mee houden dat het een pittige opleiding is en dat er veel van je wordt gevraagd. Zorg dus dat je ook een tweede studiekeuze achter de hand hebt.

Je leert hoe je zwangere vrouwen en hun partners begeleidt tijdens de bijzondere periode van zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Je verdiept je in de groei, ligging en hartactiviteit van de baby. Je leert in te schatten of er kans bestaat op complicaties. Ook oefen je praktische en communicatieve vaardigheden. Je leert adviezen op maat geven aan vrouwen van autochtone of allochtone afkomst, met veel of weinig kennis over hun lichaam. Aan het einde van deze praktijkgerichte opleiding heb je deze kennis en vaardigheden onder de knie en kun je als verloskundige aan de slag. Tijdens de HBO-opleiding Verloskunde krijg je vakken die gericht zijn op je algemene vaardigheden en competenties, zoals projectmatig werken.

Daarnaast krijg je veel beroepsgerichte vakken zoals:

  • verloskunde
  • kindergeneeskunde
  • gynaecologie
  • anatomie
  • fysiologie
  • medische terminologie

Ook wordt aandacht besteed aan basis begrippen van onderzoek, statistiek en methoden en interpretatie van wetenschappelijk onderzoek.

Stages zijn een belangrijk onderdeel van je opleiding. Ongeveer de helft van de studie bestaat hieruit. Je doet praktijkervaring op bij vrijgevestigde verloskundigen door het hele land en in ziekenhuizen. 

Als je klaar bent met je studie

Als je de HBO-opleiding hebt afgerond, ben je in het bezit van de titel bachelor. Daarmee kun je doorstromen naar een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit, als je dit wilt.

Met je HBO-opleiding kun je je als zelfstandig verloskundige, zwangere vrouwen begeleiden tijdens hun zwangerschap, tijdens de bevalling en in de eerste dagen na de geboorte van hun kind. Als de zwangerschap niet normaal verloopt, verwijs je door naar een specialist en werk je daarmee samen. Je kunt er ook voor kiezen om waar te nemen voor verloskundigen in een eigen praktijk of bij hen in loondienst te gaan. Loondienst in een ziekenhuis of een gezondheidscentrum is een andere mogelijkheid. Lees verder op youchooz.nl

Specialisaties

Hoewel tachtig procent van de afgestudeerde verloskundigen het vak van verloskundige daadwerkelijk praktiseert, kun je met de opleiding tot verloskundige meer beroepen kiezen dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Zo kun je je als verloskundige specialiseren tot klinisch verloskundige, onderzoeker, docent, echoscopist, beleidsmaker en counsellor. De specialisaties breiden zich de komende jaren naar verwachting alleen maar uit, want het beleid in de zorg is erop gericht de mogelijkheden voor specialisatie van verloskundigen te doen toenemen. De verloskundige opleidingen stimuleren deze ontwikkeling door uitgebreide na- en bijscholingscursussen aan te bieden en de studenten tijdens de opleiding al keuzeminoren aan te bieden. Denk dan bijvoorbeeld aan een minor echografie. Ook kun je wetenschappelijke minoren kiezen zoals Evidence Based Practice of Health Sciences. Lees verder op Academie Verloskunde

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie