De Nederlandse Zorg Site

Zorghulp

Als Zorghulp / Assistent Dienstverlening en Zorg werk je bij oudere of zieke mensen of mensen met beperkingen (gehandicapten) die thuis of in een instelling wonen

(MBO niveau 1)

Wat je als Zorghulp / Assistent Dienstverlening en Zorg precies doet, is onder andere afhankelijk van de instelling waarvoor je werkt.

Naast de hulp die jij biedt, krijgen je cliënten meestal ook zorg van verzorgenden, verpleegkundigen of andere hulpverleners. Deze collega’s bieden jou deskundige leiding en je helpt hen onder andere bij verzorgende taken als het wassen en aankleden van de cliënt. In de thuiszorg komen dit soort werkzaamheden minder voor, omdat je hier voornamelijk alleen bij een cliënt bent.

Boodschappen doen, stofzuigen, het bed opmaken of het klaarmaken en uitdelen van maaltijden… Je ondersteunt mensen bij het runnen van hun huishouden. Maar ook even een praatje maken over wat er allemaal gebeurd is die dag, hoort erbij. Als je werkt met mensen die in een instelling wonen, komt het bovendien voor dat je helpt met het organiseren van een verjaardagsfeest, je een eindje gaat wandelen, de krant voorleest of een spelletje meespeelt. Bij mensen thuis haal je bijvoorbeeld ook wel eens de kinderen van school of speel je met ze.

Het uitgangspunt bij je werkzaamheden is dat je cliënt zoveel mogelijk zelf blijft doen. Daarin stimuleer je de mensen voor wie je zorgt zoveel mogelijk.

En als je ziet dat er veranderingen in de leefomgeving van je cliënt zijn, geef je dit door aan je collega’s. Als het nodig is, kan hieraan dan extra aandacht gegeven worden. Overigens heb je sowieso regelmatig werkoverleg met je collega’s en je leidinggevende.

Lees verder op youchooz.nl.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie